Svet 24.5.2021 6:00

Glasbeni poet Bob Dylan dopolnil 80 let

New York, 24. maja - Ameriški kantavtor Bob Dylan danes praznuje 80 let. Mnogi se strinjajo, da je vpliv Boba Dylana in njegove glasbe edinstven. Je umetnik nasprotij, nepredvidljiv v svoji naravi, če gre soditi po podelitvi Nobelove nagrade za literaturo, ki jo je prejel leta 2016. Lani je sredi epidemije izdal nov album avtorskih skladb Rough and Rowdy Ways.

Bob Dylan s pravim imenom Robert Allen Zimmerman se je rodil v Minnesoti, kjer so napovedali Dylanovo leto oziroma celoletni program dogodkov, ki bo glasbenika slavil do njegovega 81. rojstnega dneva. V mestu Tulsa v ameriški zvezni državi Oklahoma pa bodo po napovedih maja prihodnje leto odprli Center Boba Dylana. V poslopju, zgrajenem po načrtih arhitekturnega biroja Olson Kundig, bo predstavljenih več kot 100.000 eksponatov, med njimi rokopisi, neizdani posnetki in fotografije iz njegovega arhiva.

Ob obletnici enega največjih tekstopiscev vseh časov so mediji polni objav. Obeležujejo jo tako večje organizacije, kot je britanski BBC z nizom esejev, izvirno avdio dramo in dokumentarnim filmom, kot manjši prireditelji, ki so pripravili spletne koncerte, razstave in podobno. Med njimi so tudi novice, kot sta 80 stvari, ki bi jih morali vedeti ob 80. rojstnem dnevu Boba Dylana ali 80 največjih pesmi Boba Dylana.

V svoji dolgi karieri je Dylan z glasom, kitaro, klavirjem in ustno harmoniko raziskoval ameriško glasbeno tradicijo, od folka, bluesa, countryja do gospela, rock'n'rolla in rockabillyja, pa tudi irsko folk glasbo in jazz. Leta 2016 je na presenečenje mnogih prejel Nobelovo nagrado za literaturo za nov pesniški izraz znotraj ameriške pesniške tradicije, javnost pa je še dodatno razburkal, ko se je ob tem zavil v molk in se podelitve "zaradi drugih obveznosti" ni udeležil.

Kako širok je njegov vpliv v popularni glasbi in kulturi, je že leta 1992 ob 30-letnici njegove kariere pokazal koncert v newyorškem Madison Square Gardnu, kjer so se mu poklonili glasbeniki različnih žanrov, od Eddieja Veddra, Tracy Chapman, Sinead O'Connor, Louja Reeda, Erica Claptona, Neila Younga do Willieja Nelsona in Johnnyja Wintra.

Prodal je več kot 100 milijonov nosilcev zvoka, revija Rolling Stone je več njegovih skladb uvrstila na seznam 500 najboljših pesmi vseh časov. Med njimi je za sam vrh določila pesem Like a Rolling Stone, ki je navdihnila številne izvajalce, med njimi Johna Mellencampa, Davida Bowieja, Brucea Springsteena ter skupini Rolling Stones in Green Day, verjetno eno najbolj znanih priredb pa je prispeval Jimi Hendrix.

Lani je sredi epidemije po osmih letih presenetil z novim albumom avtorskih skladb Rough and Rowdy Ways, za katerega je britanska revija Mojo zapisala, da prinaša navdih, ko ga primanjkuje: "Lahko ga imenujemo cepivo proti vse manjšim pričakovanjem kulture in posledični izčrpanosti duha. Ali pa preprosto odlična glasba."