Slovenija 22.5.2021 12:16

Konec julija bo prestolnico zavzel 62. Jazz festival Ljubljana

Ljubljana, 22. maja - Po lanski spletni izvedbi Jazz festivala Ljubljana organizatorji za letos napovedujejo dogajanje v živo, ki bo med 28. in 31. julijem potekalo v Parku Sveta Evrope pred Cankarjevim domom (CD) ter v Klubu in dvoranah CD. V načrtu je 25 koncertov, vključno z zvezdnikom Avishaijem Cohenom ter številnimi domačimi in tujimi glasbeniki.

Ljubljana. Festival Ljubljana. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Festival Ljubljana.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Nastopajoči bodo prišli iz 13 držav, na kar so, kot so zapisali v Cankarjevem domu, ob pandemiji ponosni. Večina koncertov bo v Parku Sveta Evrope in bodo brezplačni, medtem ko bo šest koncertov v dvoranah plačljivih, so zapisali organizatorji, ki se že veselijo, da bo 62. Jazz festival Ljubljana konec julija "znova poskrbel za središče ustvarjalnosti in druženja ter bo nadaljeval prekinjeno gradnjo glasbene skupnosti, ki v duhu festivala spoznava, ozavešča, preverja in pretaka nove zamisli, odnos do preteklosti in skupno prihodnost".

Program sta tudi letos izbrala Bogdan Benigar, vodja programa druge glasbe v CD, in Edin Zubčević z Jazz fest Sarajeva. Tudi tokrat bo jazz s prepletom številnih tujih in domačih, svežih in uveljavljenih jazzovskih glasbenikov odmeval po vsem svetu, napovedujejo organizatorji, ki bodo letos poseben poudarek namenili tudi projektoma .abeceda in Mladi raziskovalci. Slednji bo uvedel letošnji program festivala.

Med festivalskimi vrhunci v CD napovedujejo koncert Avishai Cohen tria, ki bo 29. julija dvakrat nastopil v Gallusovi dvorani. Kot so spomnili, je minilo 20 let od prvega in doslej edinega nastopa Avishaija Cohena v Sloveniji. Takrat so ga gostili na 50. Jazz festivalu Ljubljana v Križankah. Koncert je bil napovedan že za lanski festival, a ga okoliščine niso dopustile.

V zadnjih dveh desetletjih si je Avishai Cohen pridobil ugled enega najboljših globalnih basistov. Vendar je po svetu prodrl predvsem kot skladatelj z glasbenim izrazom, ki privablja številno živo občinstvo. Lani je na Švedskem posnel album z naslovom Arvoles. "Cohenov 17. album kot vodje zasedbe prevevata umetnikova značilna DNK in srčni utrip," so zapisali v CD.

Avishai bo skupaj s pianistom in skladateljem Elchinom Shirinovom iz Azerbajdžana ter z 21-letno bobnarko Roni Kaspi na obeh koncertih poleg skladb z albuma Arvoles predstavil tudi najnovejše še neizdane skladbe.