Slovenija 25.5.2021 8:44

Začenja se spletna Slowindova pomlad

Ljubljana, 25. maja - Prek spleta se bo danes začela 8. Slowindova pomlad, festival sodobne glasbe, ki ga pripravlja istoimenski pihalni kvintet. Prvi koncert so posvetili tolkalom in tolkalcem, na spored pa uvrstili dela skladateljev, kot Giacinto Scelsi, Steve Reich in Alojz Ajdič. Drugi del festivala bo v jesensko-zimskem terminu.

Na nocojšnjem koncertu, ki ga bodo prenašali prek spletne strani www.slowind.org, bodo nastopili flavtist Aleš Kacjan, tolkalci Špela Cvikl, Matevž Bajde, Franci Krevh in Barbara Kresnik ter dirigent Metod Tomac. Pred tem se bo z nastopajočimi pogovarjal muzikolog Gregor Pompe.

Na drugem koncertu, 29. maja, bodo gostili člane italijanskega kvarteta fagotov - LOWBb BASSOON CLUSTER. Skupina raziskuje nove zvočnosti ter skrbi za nastanek novih del za fagot, posveča pa se tudi tradiciji in igranju na zgodovinske instrumente, so sporočili iz Slowinda.

Drugi del Slowindove pomladi bodo nadaljevali v jesensko-zimskem terminu. Za 21. september napovedujejo koncert, s katerim bo svojo poustvarjalno pot zaključil dolgoletni Slowindov sopotnik Vinko Globokar.

V sodelovanju z Lutkovnim gledališčem Ljubljana nastaja glasbeno-lutkovna predstava Mizoginija II., ki jo nameravajo premierno predstaviti 30. septembra. Avtor predstave je Nebojša Pop - Tasić, avtor likovne podobe Silvan Omerzu, glasbo pa je ustvarila skladateljica Larisa Vrhunc. Ansamblu Slowind bo dirigiral Steven Loy.

Na petem koncertu 6. oktobra bodo mezzosopranistka Barbara Jernejčič Fürst, pianistka Nina Prešiček in Zbor Slovenske filharmonije pod vodstvom Benija Czillaga izvedli prvi in tretji del Tristanove trilogije Oliverja Messiaena.

Na sklepnem koncertu 7. decembra pa bodo člani Slowinda s študenti Studia za sodobno glasbo ljubljanske Akademije za glasbo izvedli novitete mladih slovenskih skladateljev in skladateljic, pridobljene na natečaju. Svoja dela bodo prispevali Samo Vidic, Klara Mlakar, Federica Lo Pinto, Juraj Marko Žerovnik in Teja Komar.