Slovenija 26.5.2021 8:00

Na Ljubljanskem gradu štirje večeri s festivalom Godibodi

Ljubljana, 26. maja - Na podlagi sprostitvenih ukrepov so na Ljubljanskem gradu pripravili festival sodobne avtorske in etno glasbe Godibodi. Festival bo tudi letos odprl prostor sveži in še ne uveljavljeni slovenski glasbi, ki ji bo v omejenem številu lahko prisluhnilo tudi občinstvo. Umetniški vodja Janez Dovč je v štiri večere sestavil osem koncertov.

Ljubljana. Ljubljanski grad. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Ljubljanski grad.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

"Na osmih raznolikih koncertih v štirih večerih bomo lahko slišali tri premiere novih albumov ter pet premier novih glasbenih projektov, od tega dve festivalski produkciji, avtorski projekt Sama in Barbare Vovk ter novi avtorski projekt izvrstnega vokalista Metoda Banka," je za STA povedal Dovč.

V program je uvrstil tudi mlada avtorja in glasbenika Roberta Petana in Tomaža Hostnika, ki bosta po njegovem mnenju v prihodnjih letih močno zaznamovala slovensko glasbeno krajino. Izpostavil pa je petkov dvojni koncert Marko bande in Vruje, dveh pionirjev na področju poustvarjanja ljudskega izročila.

Festival bosta odprla kitarist Blaž Mencinger ter pevka in kitaristka Eva Hren. Prvi glasbene pripovedi o ljubezni in drugih krivicah podaja z igrivo liriko v prepletu žanrov, v katerih prevladujeta pop in jazz. Druga deluje v žanrih od etna do jazza, nastopila pa bo z akustičnim bendom Gorana Rukavine. Rukavina je tudi prispeval glasbo za sveže pesmi, ki jih bodo predstavili.

Drugi festivalski večer bosta naprej nastopila kitarist in pevec Samo Vovk ter violistka Barbara Grahor Vovk. Navdih črpata iz različnih glasbenih zvrsti, kot so jazz, funk, fusion, popularna, filmska, klasična in ljudska glasba. Na Godibodiju bosta izvedla projekt 2 + 3, v katerem s pridruženim jazzovskim triom izvajata avtorsko glasbo, v katero je vključena tudi improvizacija.

Sledil bo nastop kantavtorja Roberta Petana, ki je leta 2019 prejel zlato kanto tako občinstva kot strokovne žirije na domačem kantavtorskem festivalu Kantfest, sicer pa pogosto piše skladbe in besedila za druge pevce in pevke. Na festivalu bo predstavil svojo prvo kantavtorsko ploščo.

Dvojni koncert Marko bande in Vruje bo na sporedu v tretjem festivalskem večeru. Marko banda že 30 let ohranja prekmursko ljudsko glasbeno izročilo, v katero sodijo tudi madžarske pesmi, zaigrajo pa tudi kakšno ljudsko iz ostalih predelov Slovenije. Skupina Vruja pa 20 let oživlja glasbeno izročilo Istre v slovenskih, italijanskih in hrvaških narečjih in ljudsko instrumentalno glasbo. Oboji bodo na Godibodiju predstavili novi zgoščenki: prvi so jo poimenovali Triesti, drugi Ljubezen, vojna... in življenje.

Sklepni festivalski večer pa bo namenjen pevcu in kitaristu Metodu Banku z zasedbo ter pevcu Tomažu Hostniku z Nerodnozabavnim ansamblom. Banko je član ansamblov Uršula Ramoveš in Fantje iz Jazbecove grape, Teo Collori in Momento Cigano, Mala mestna muzika, Svet je kakor ringaraja. Leta 2014 je izdal projekt uglasbene poezije Pesem o morju v sodelovanju s kitaristom Collorijem, na festivalu pa bo predstavil nov projekt, pri katerem sodelujeta še harmonikar Dovč in tubist Goran Krmac.

Hostnik bo z ansamblom popeljal skozi glasbo, ki na eni strani sproža izbruhe nostalgije po zlatih časih zimzelenih melodij in kabareta, na drugi strani pa z izjemno široko paleto nadvse izvirnih avtorskih domislic navdihuje s svežino, hudomušnostjo in norostjo, piše v najavi festivala.

Zaradi zmanjšane kapacitete Hribarjeve dvorane bo koncertnim večerom mogoče prisluhniti tudi v neposrednem spletnem prenosu na Tretjem odru.