Slovenija 4.6.2021 14:35

V Celju muzikal Kure po motivih slikanic Lile Prap

Celje, 4. junija - Pod okriljem Hiše kulture Celje je nastal muzikal Kure, ki bo premiero doživel 10. junija pred Knežjim dvorcem. Besedilo temelji na zgodbah iz slikanic Lile Prap, ki jih je za oder priredila Nuša Komplet Peperko. Glasbo je napisal Leon Firšt, avtor glasbe za muzikal Veronika Deseniška, v glavnih vlogah bosta Nuška Drašček in Srđan Milovanović.

Družinski muzikal Kure je "eksplozija igre, plesa, petja in zabave, je pravzaprav edino možno nadaljevanje treh izjemnih slikanic Ptiči, Dinozavri in Zmaji svetovno znane pisateljice in ilustratorke Lile Prap. Kure se v treh Lilinih slikanicah učijo in ob tem šalijo ter mimogrede odkrivajo svoje sorodnike, prednike, tokrat pa jih Nuša Komplet Peperko v sodelovanju z avtorico in skladateljem postavi v središče dogajanja," so zapisali v Hiši kulture Celje.

Kot je za STA povedala dramaturginja Nuša Komplet Peperko, so želeli z muzikalom, ki je namenjen tako najmlajšim kot starejšim obiskovalcem, v prvi vrsti predstaviti zgodbe o živalih, ki jih je Lila Prap pletla vrsto let in ob katerih je odraščal marsikateri otrok. Mlajši otroci se bodo po mnenju dramaturginje zlahka poistovetili z Malim piščetom (Maša Tiselj), odrasli pa se bodo lahko nasmihali odnosu med Mamo kokošjo (Nuška Drašček) in Očetom petelinom (Srđan Milovanović), ki sta med seboj sicer ljubeča, večkrat pa tudi hudomušna in sarkastična.

Obenem si po besedah dramaturginje želijo, da bi se otroci iz predstave tudi kaj naučili, zlasti o pticah, za katere Lila Prap meni, da so veliko bolj zanimive od zmajev in dinozavrov. Prav na tezi, da so ptice pravzaprav potomci dinozavrov, sloni tudi zgodba muzikala, je pojasnila Nuša Komplet Peperko, ki je opozorila še na en vidik, ki ga želijo predstaviti skozi muzikal - odnos med človekom in živalmi. V muzikalu za kokošnjak skrbi kmetica Rezika (Goro Osojnik). V kokošnjaku je poleg omenjenih še nekaj kokošk, ki tvorijo t.i. kurji band, ki ga sestavljajo Leon Firšt kot kokoš pianistka, Ana Mezgec kot kokoš violinistka, Žiga Vešligaj kot kokoš saksofonistka, Janez Krevel kot kokoš kontrabasistka in Gregor Hrovat kot kokoš bobnarka.

Zgodba muzikala, postavljena v Rezkin kokošnjak, sledi zvedavemu Malemu piščetu, ki je na detektivski nalogi, kdo krade jajca, sproti pa odkriva svoje ptičje korenine, raziskuje dinozavrske prednike in spoznava pravljične zmaje.

Zgodbo o kurji družini lahko razumemo tudi kot prispodobo o našem vsakdanjem življenju, so zapisali ustvarjalci. Nenehno iskanje odgovorov na vprašanja o ustroju sveta, drobna osrečujoča prijateljstva, varno zavetje družine in dogovor med živalmi in ljudmi kot edino zadovoljujoče sobivanje, ki ne dopušča požrešnosti in izkoriščanja. S tem razmislekom so muzikal na oder postavili režiser Andrej Jus, koreografinja Aja Zupanec, glasbeni vodja Simon Dvoršak, scenograf Matija Kovač, kostumograf Andrej Vrhovnik ter David Andrej Francky in Matej Kovše kot oblikovalca svetlobe oz. zvoka. Producent predstave je Miha Firšt.

Ustvarjanje predstave je bilo navdihujoče in prijetno, je še povedala dramaturginja. Nekaj utrinkov z enoletnega ustvarjanja si je od danes mogoče ogledati tudi na izložbeni razstavi v Umetniški četrti v Celju. Razstavljenih je nekaj fotografij ustvarjalcev, zlomljen kostum ene izmed kokošk, nekaj skic in drugih rekvizitov.