Svet 26.5.2021 13:31

Pesmi Emily Bronte na dražbo za milijon funtov

New York, 26. maja - Na Sotheby's dražbi bodo julija ponudili rokopis pesmi angleške pesnice in pisateljice Emily Bronte, za katere si nadejajo med 800.000 in 1,2 milijona funtov. Na dražbi bodo tudi dela škotskega pesnika Roberta Burnsa ter druga dela priznanih britanskih literatov, ki so bila shranjena v več kot 100 let pozabljeni knjižnici Honresfield, piše BBC.

Med drugim bo naprodaj prva izdaja romanesknega prvenca Emily Bronte Viharni vrh, za katerega si nadejajo iztržiti do 300.000 funtov, in knjigo Thomasa Bewicka History of British Birds, ki jo je imela v lasti in jo je popisala družina Bronte. Knjiga je omenjena na prvih straneh romana Jane Eyre, pod katerega se je podpisala Emilyjina sestra Charlotte Bronte. Za knjigo o zgodovini britanskih ptic si nadejajo iztržiti do 50.000 funtov.

Prav tako bodo na dražbi ponudili zbirko pesmi, zapiskov, zasebnih pisem in idej Burnsa iz obdobja, ko je bil še neznan 24-letnik. Med predmeti so še prve izdaje nekaterih romanov Jane Austen, kopija Dona Kihota iz leta 1620, celoten rokopis romana Rob Roy Walterja Scotta in dela Homerja, Ovida, bratov Grimm, Montaigna, Ann Radcliffe, Horaca Walpola, Charlesa Dickensa in Mary Wollstonecraft.

Vsebina knjižnice je bila nazadnje na dražbi leta 1879, ko so jo pri Sotheby's prodali za deset funtov. Prvotno zbirko več kot 500 predmetov sta oblikovala brata in lastnika mlina Alfred in William Law, ki sta odraščala v angleškem mestu Rochdale, le 30 kilometrov stran od vasice Haworth v Yorkshiru, kjer je prebivala družina Bronte. Knjižnična zbirka je utonila v pozabo, ko je sin oziroma nečak bratov Law, ki je podedoval zbirko, umrl leta 1939.

Emily Bronte (1818-1848) skupaj s sestrama Charlotte in Anne velja za eno najznamenitejših književnic 19. stoletja. Leta 1824 se je družina Bronte preselila v vasico Haworth. Iz tega obdobja je ohranjenih le malo njenih del, z izjemo nekaterih pesmi. Kasneje je Emily odšla v Bruselj, da bi se naučila tujih jezikov. S sestrama Charlotte in Anne je leta 1846 izdala pesniško zbirko Poems by Currer, Ellis, and Acton Bell. Psevdonime so uporabljale, da bi se izognile predsodkom do pisateljic.

Pod psevdonimom Ellis Bell je Emily leta 1847 objavila svoj prvi in edini roman Viharni vrh, leto zatem pa je podlegla tuberkulozi. Z romanom je zaznamovala angleško romantično prozo.

Kot navaja BBC, si bo javnost vrhunce knjižnične zbirke lahko ogledala v Londonu, Edinburgu in New Yorku. Predmete bodo ponudili na treh ločenih dražbah letos in prihodnje leto, ki bodo sledile prvi julijski.