Svet 29.5.2021 5:00

Novi Munchov muzej v Oslu bo vrata odprl jeseni

Oslo, 29. maja - Potem ko so večkrat preložili njegovo odprtje bo jeseni vrata za obiskovalce vendarle odprl novi Munchov muzej v Oslu. Kot so po pisanju nemške tiskovne agencije dpa ta teden napovedali, bodo muzej v središču norveške prestolnice odprli 22. oktobra.

Po prvotnih načrtih naj bi muzej odprl že lani, a je načrte najprej prekrižala pandemija, pozneje pa so imeli težave še z dostavo protipožarnih in protivlomnih vrat, piše dpa.

Munch je bil izjemno produktiven umetnik. Njegova zapuščina obsega okoli 40.000 enot - slik, grafik, pisem in slikarskih pripomočkov. Od tega sta dve tretjini v lasti mesta Oslo, kjer je umetnik umrl leta 1944.

V starem Munchovem muzeju, ki so ga odprli leta 1963, so lahko razstavili le delček umetnikove zapuščine. V muzeju, ki so ga zgradili zraven operne hiše v novo nastajajoči kulturni četrti, pa bo drugače. Muzej je namreč precej večji, poleg tega je lažje dostopen.

Novi Munchov muzej ima 13 nadstropij in obsega 26.000 kvadratnih metrov površin. Zgradili so ga po načrtih španskega arhitekturnega biroja Estudio Herreros. Gradnja je stala okoli 250 milijonov evrov.

Munch (1863-1944) se je rodil v Lotnu. Študiral je arhitekturo in akt. Z državno štipendijo je od leta 1889 bival v Parizu, pozneje je bil krajši čas v Nici. Od leta 1892 je kot svobodni umetnik ustvarjal v Berlinu, pozneje, po živčnem zlomu, se je vrnil na Norveško. Njegov svet je bil svet samote, melanholije, bolesti, erotike, trpljenja in vizionarske fantastike.

Eden od glavnih znanilcev ekspresionizma je pod vplivom travm iz otroštva, postimpresionistov, simbolistov in vzdušja fin de siecla razvil zelo oseben, dramatičen slikarski svet. S pomočjo svojih stvaritev se je soočal z lastnimi travmami ter vseprisotnimi in vedno aktualnimi eksistencialnimi vprašanji.