Svet 30.5.2021 5:00

Po večletni prenovi odprli pariški Muzej Carnavalet

Pariz, 30. maja - Po več kot štiri leta trajajoči prenovi je vrata za obiskovalce ponovno odprl pariški Muzej Carnavalet. Muzej v pariškem okrožju Marais je posvečen zgodovini francoske prestolnice, od začetkov poselitve pred 2000 leti do danes. Bil je ustanovljen leta 1880 in je najstarejši muzej v mestu. Prenova je stala več kot 58 milijonov evrov.

Po pisanju nemške tiskovne agencije dpa so prenovili razstavne prostore ter restavrirali 3800 eksponatov iz zbirke muzeja, ki pripovedujejo o zgodovini Pariza. Med njimi so arheološke ostaline, stare mestne vedute ter predmeti za vsakdanji rabo in predmeti, povezani z znanimi osebnostmi.

Med drugim je v muzeju mogoče videti spalnico pesnika Marcela Prousta, ena od posebnosti muzeja pa je zbirka ur. Vse ure, ki so razstavljene po več dvoranah, sočasno odbijejo polno uro.

Muzej ima prostore v renesančni palači iz sredine 16. stoletja, h kateri so pozneje dodajali prizidke ter jo leta 1989 povezali še s hišo Le Peletierja de Saint-Fargeauja iz 17. stoletja.