Slovenija 31.5.2021 14:18

Na 53. blejskem srečanju pisateljev o prihodnosti svobode

Ljubljana, 31. maja - Na Bledu se bo 9. junija začelo 53. mednarodno srečanje pisateljev na temo Prihodnost svobode. Organizatorji iz Slovenskega centra Pen na hibridnem srečanju pričakujejo okoli 50 udeležencev v živo in še vsaj toliko prek spleta. Odprtje bo minilo v duhu poezije Tomaža Šalamuna, prvič pa bo potekal pohod za mir okoli Blejskega jezera.

Bled. Blejsko jezero. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Bled.
Blejsko jezero.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Slovenski Pen želi na tokratnem blejskem pisateljskem srečanju spodbuditi razpravo na temo Prihodnost svobode. V skladu s smernicami Mednarodnega PEN bodo o svobodi razpravljali v zgodovinskem kontekstu stoletnice Pena in s kritične perspektive svetovne ureditve po pandemiji, napovedujejo organizatorji. Vprašanju svobode se bodo v luči obletnice posvetili 8. junija na srečanju Bled pred Bledom v Ljubljani v družbi s Svetlano Slapšak, Borisom A. Novakom, Aljažem Koprivnikarjem in Danilom Türkom.

Uradno odprtje 53. mednarodnega srečanja pisateljev na Bledu bo 9. junija z recitalom na prostem Človek naj bo sojen po sanjah, na katerem bo zazvenela poezija Tomaža Šalamuna (1941-2014). Uvodni dan bo zaznamovala tudi projekcija filma režiserke Martine Lancelot ob 100-letnici mednarodnega Pena.

Nosilni temi letošnjega srečanja bo posvečena še četrtkova okrogla miza Slovenskega centra Pen, na kateri bodo sodelovali kurdski pisatelj Resul Geyik, madžarska pisateljica Elizabeth Csisery-Ronay in francoski novinar Philipe Pujas. V luči aktualnega dogajanja v slovenskem medijskem prostoru se bo razprave udeležila tudi predsednica Društva novinarjev Slovenije Petra Tušek Lesjak. Sekretarka Tanja Tuma je napovedala, da bodo že pred okroglo mizo pripravili izjavo o svobodi v očeh slovenskega Pena.

Tudi letos bo na Bledu potekalo srečanje v sklopu povezave Alpe-Adria, prav tako se bo že tradicionalno sestal odbor mednarodnega Pen Pisatelji za mir. Podpredsednik odbora Franc Mikša je na današnji novinarski konferenci dejal, da bodo za zaprtimi vrati razpravljali o nekaterih izjavah, o katerih bi želeli spregovoriti na septembrskem letnem kongresu Pena. Gre denimo za izjavi o položaju pisateljev v Aziji in Belorusiji, za izjavo glede izrabljanja načela suverenosti s strani posameznih držav, za izjavo o rabi socialnih medijev ter za izjavo o sovražnem govoru.

Stalni tajnik odbora Edvard Kovač je predstavil že tradicionalno okroglo mizo odbora, na kateri se bodo dotaknili teme Pisatelj v akciji - protest ali dialog. "Vodstvo mednarodnega Pen pravi, da je Bled kovnica idej. Tokrat bomo v njej govorili o tem, kdaj lahko pisatelj od protesta, ki je pogosto nujen, preide k vabilu in ustvarjanju dialoga," je pojasnil. Na okrogli mizi pričakujejo tudi priznanega turško-kurdskega pisatelja Burhana Sönmeza, avtorja romana Istanbul Istanbul.

Potekal bo tudi literarni festival Obrazi miru, v sklopu katerega bodo 10. junija letos prvič organizirali Pohod miru okoli Blejskega jezera, na katerem bodo po napovedi podpredsednice slovenskega Pena Helene Kraljič na izbranih točkah po megafonu prebirali poezijo udeležencev srečanja. Že dopoldne bodo v blejski Festivalni dvorani pripravili spominsko slovesnost ob razstavi Melite Vovk in predstavili "prazne stole", na katerih so fotografije v tistem trenutku zaprtih oz. ubitih pisateljev in pisateljic.

Zadnji dan srečanja se bo delegacija odpravila v Kranj, kjer bodo obiskali razstavo portretov slovenskih in tujih pisateljic in pisateljev Osredotočenost pogleda/brezmejnost dialoga Janeza Bogataja in Ifigenije Simonović, veliki finale pa bo zvečer na blejskem gradu, kjer bo v sklopu festivala Obrazi miru potekalo literarno branje tujih udeležencev srečanja.