Svet 1.6.2021 6:00

Pred 95. leti se je rodila pop ikona 20. stoletja Marilyn Monroe

Los Angeles, 1. junija - Pred 95. leti se je rodila hollywoodska igralka Marilyn Monroe, ki je obveljala za pop ikono 20. stoletja, zaradi komičnih stereotipnih vlog zapeljivih plavolask pa je postala tudi prepoznaven seks simbol generacije. Med vrhunci njene zvezdniške kariere je vloga v filmu Nekateri so za vroče (1959), za katero je med drugim prejela zlati globus.

Kitajska, Sanmenxia. Portret legendarne igralke Marilyn Monroe. Foto: Xinhua/STA Arhiv: Xinhua/STA

Kitajska, Sanmenxia.
Portret legendarne igralke Marilyn Monroe.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv: Xinhua/STA

Marilyn Monroe se je rodila v Los Angelesu s pravim imenom Norma Jeane Mortenson. Otroštvo je zaradi odsotnega očeta, ki ga ni poznala, in mame, s številnimi psihičnimi težavami, preživela po več rejniških družinah. Mama namreč ni dovolila, da bi jo posvojila ena družina.

Že pri 16 letih se je poročila, med vojno, ko so moža Jamesa Doughertyja poslali na pacifiško bojišče, je delala v neki tovarni, kjer je lepoto mladenke opazil fotograf David Conover, ki jo je prepričal, naj postane model. Leta 1946 je podpisala pogodbo z agencijo za fotomodele, se pobarvala v svetlolasko in zamenjala ime. Leta 1947 je osvojila naziv najlepšega kalifornijskega dekleta, istega leta se je začela tudi njena filmska kariera.

V filmu "Monkey Business" (Sumljivi posli) iz leta 1952, kjer je zaigrala s Caryjem Grantom in Gingers Rogers, se je dokazala kot odlična igralka komičnih vlog. Njena zvezdniška kariera se je začela leto kasneje s filmom noir Niagara, za vrhunec njene kariere pa veljata komediji Billyja Wilderja Sedem let skomin (1955) in komedija Nekateri so za vroče (1959) z Jackom Lemmonom in Tonyjem Curtisom.

Lik trapaste blondinke, ki zmede in zapeljuje moške z naivnostjo, je ovekovečila v filmu Gospodje imajo raje plavolaske (1953). Za njeno pojavnost je bila značilna zapeljiva čutnost, globoki dekolteji in izzivalna pozibavajoča hoja, zapečatena z avro nedolžnosti, pristnosti, krhkosti in skrivnostnosti.

Poročni prstan si je nadela trikrat, poročena je bila še z nekdaj priljubljenim ameriškim športnikom Joeom DiMaggiom, med izbranci pa je bil tudi dramatik Arthur Miller.

Leta 1960 je posnela film Ljubiva se s francoskim lepotcem Yvesom Montandom. Z Millerjem sta razdrla zakon in zvezdnica je postajala vse bolj odvisna od alkohola in najrazličnejših tablet. S koktajli šampanjca in uspavalnih tablet ni uspela več brzdati bipolarne motnje in spremljajočih nihanj razpoloženja.

Več kot desetletje je bila najbolj donosna zvezda studia Twentieth Century Fox. Z 20 filmi je studiu prinesla več kot 200 milijonov dolarjev. Hollywood jo je poznal tudi po stalnem zamujanju na snemanja, s katerim je poskrbela za zakasnitve in podražitve skoraj vseh svojih filmov.