Slovenija 1.6.2021 15:34

Igralcu Ivu Barišiču in plesalcu Milku Šparembleku nagradi za življenjsko delo

Kranj/Ljubljana, 1. junija - Društvo slovenskih avdiovizualnih igralcev bo na Igralskem filmskem festivalu Kranj - KRAFFT letos prvič podelilo stanovske nagrade in priznanja. Nagrada Ita Rina za življenjsko delo bo šla v roke Ivu Barišiču. Znan pa je tudi prejemnik bienalne nagrade Sekcije plesnih ustvarjalcev LOK za življenjsko delo, in sicer Milko Šparemblek.

Kot so zapisali v utemeljitvi nagrade za življenjsko delo, ki jo je Društvo slovenskih avdiovizualnih igralcev (DSI) poimenovalo po prvi in največji slovenski filmski zvezdi Iti Rini, je Ivo Barišič že desetletja stalnica v slovenskem filmu. "Prepoznaven, markanten filmski rokohitrc, ki vsaki vlogi vdihne vse potrebno in še več: od osnovne silovite prezence preko prefinjenih detajlov do kompleksne interpretacije, ki jo tenkočutno vplete v dogajanje celotnega filma," so poudarili.

Društvo DSI bo tokrat prvič podelilo tudi druga stanovska priznanja in nagrade. Priznanje kontraplan za zaslužno filmsko sodelavko, ki je s svojim delom pripomogla k odličnosti igralcev v avdiovizualni produkciji, bo prejela Mojca Gorogranc Petrushevska. Nagradi veliki plan za najboljše igralske stvaritve za dveletno ustvarjalno obdobje bodo podelili Ajdi Smrekar in Urbanu Kuntariču, nagrado glas risanke pa si je prislužil Rok Vihar.

Hkrati so razglasili tudi nagrade Sekcije plesnih ustvarjalcev, ki deluje znotraj društva DSI. Bienalno nagrado častni LOK za izjemni opus plesnega ustvarjanja s prepoznavno poetiko in plesnim mojstrstvom so namenili plesalcu, koreografu, gledališkemu in filmskemu režiserju Milku Šparembleku.

Kot so izpostavili, je Šparemblek na mednarodnih odrih postavil okoli 150 baletnih, opernih in gledaliških predstav. Za svoje delo je prejel več kot 20 nagrad, lani tudi Prešernovo nagrado za življenjsko delo. "Delo Milka Šparembleka bo v slovenski baletni dediščini verjetno ostalo nepreseženo. Baletni par Pia in Pino Mlakar ter Milko Šparemblek so naše umetniške osebnosti, ki so trajno zapisane v svetovni plesni zgodovini," so zapisali.

Na festivalu KRAFFT bo podeljenih tudi več drugih plesnih nagrad LOK, ki so poimenovane po plesni suiti Lok, ikoničnem duetu koreografov Pie in Pina Mlakarja. Nagrada za izjemno plesno stvaritev na filmskem in avdiovizualnem področju gre letos kratkemu eksperimentalnemu plesno-gibalnemu filmu Circulat režiserja in direktorja fotografije Matjaža Mraka. Dva dobitnika priznanja LOK pa bodo z glasovanjem na spletnih straneh DSI izbrali člani društva. Podeljena bo tudi nagrada občinstva LOK.

Na festivalu bodo poleg stanovskih nagrad podelili še festivalska priznanja zlata jabolka, poimenovana po kranjski liliji. Zlata jabolka bodo po izboru tričlanske mednarodne žirije v sestavi Dragana Bjelogrlića, Marka Mandića in Bernarde Oman, prejele štiri igralsko najbolj prepričljive stvaritve tekmovalnega programa.

Prva edicija Igralskega filmskega festivala Kranj - KRAFFT bo v Kranju potekala med 15. in 20. junijem. Festival nastaja v organizaciji Društva DSI v sodelovanju z Mestno občino Kranj, Zavodom za turizem in kulturo Kranj ter zavodom Carnica in s podporo Slovenskega filmskega centra ter Zavoda za uveljavljanje pravic avtorjev, izvajalcev in producentov avdiovizualnih del Slovenije AIPA.

"Kultura se vrača med ljudi, Kranj je spet živ," je ob prihajajočem festivalu v sporočilu za javnost poudaril kranjski župan Matjaž Rakovec. Veseli ga zagnanost ekipe festivala, ki ljubiteljem filma pripravlja zanimiv in kakovosten festivalski program. "Po dolgem času soočanja z epidemijo covida-19, ki nam je za nekaj časa prekinila dotok kulturnih vsebin v živo, bomo lahko končno kulturo doživeli pred filmskim platnom in med ljudmi," je izpostavil.