Svet 7.6.2021 5:00

Letošnji Edinburški festival s poudarkom na glasbi

Edinburgh, 7. junija - Po letu premora zaradi koronakrize bo avgusta ponovno potekal mednarodni umetniški festival v Edinburgu, ki bo letos poln glasbe. Koncerte bodo med drugim izvedli Simon Rattle, ki bo vodil Londonski simfonični orkester, Damon Albarn, Nicola Benedetti in Laura Mvula. Festival bo potekal na odprtem, v začasnih paviljonih, postavljenih po mestu.

Velika Britanija, Edinburgh. Fringe Festival v Edinburghu. Foto: Xinhua/STA Arhiv STA

Velika Britanija, Edinburgh.
Fringe Festival v Edinburghu.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv STA

Mednarodni umetniški festival v Edinburgu, na katerem nastopajo svetovno znani umetniki, glasbeniki in komiki, je bil lani prvič v svoji 70-letni zgodovini odpovedan zaradi pandemije. Pandemija bo omejila tudi gledališke in plesne produkcije v letošnji izdaji, ki bo po napovedi potekala med 6. in 30. avgustom, poroča britanski The Guardian.

Vseeno organizatorji napovedujejo več kot 170 dogodkov, od tega veliko koncertov. Violinistka Nicola Benedetti bo tekom rezidence na festivalu denimo nastopila kot solistka, v zasedbi Benedetti Baroque Orchestra in še ob izvedbi Zgodbe o vojaku Igorja Stravinskega.

Nastopili bodo tudi Kraljevi filharmonični orkester pod taktirko Vasilija Petrenka, orkester Chineke!, Simfonični orkester BBC in Škotski komorni orkester. Kraljevi škotski nacionalni orkester bosta vodila dirigent Valerij Gergijev s pianistom Daniilom Trifonovom in dirigentka Elim Chan s čelistko Sol Gabetta.

Med jazzovskimi glasbeniki bodo zastopani Moses Boyd in zasedba The Comet is Coming, v eksperimentalno glasbo pa bodo prisotne povedli Black Midi, Nadine Shah in Black Country, New Road. Nastopili bodo tudi škotska rock zasedba The Snuts, ki se je zavihtela tudi na vrh glasbenih lestvic, in afriška izvajalca Fatoumata Diawara in Ballake Sissoko.

Operne produkcije vključujejo Ariadno na Naksosu Richarda Straussa z Dorotheo Röschmann v naslovni vlogi, Falstaff Giuseppeja Verdija v režiji Davida McVicarja, v predstavi Dido's Ghost pa bo skladateljica Errollyn Wallen prikazala nadaljevanje in poglobitev opere Didona in Enej Henryja Purcella.

Kot gledališki premieri sta napovedani predstavi Medicine Enda Walsha s tematiko duševnega zdravja in Alan Cumming Is Not Acting His Age avtorja Alana Cumminga, ki bo prevpraševal proces staranja.

Na spletu si bodo oboževalci lahko brezplačno ogledali 21 nastopov, kar Edinburški festival omogoča prvič. Brezplačen bo tudi dogodek Night Light, kjer bodo nočni sprehajalci v Kraljevem botaničnem vrtu zrli v ognjene skulpture umetnostnega kolektiva Compagnie Carabosse, obenem pa bodo prisluhnili tradicionalni škotski glasbi v živo.

Po besedah direktorja festivala Fergusa Linehana je sedaj čas za pogled v prihodnost glede pandemije. Kot navaja The Guardian, je Linehan festival opisal kot skrbno organizirano vrnitev k nastopom v živo. Sprejeli so številne varnostne ukrepe, prav tako pa se bo letošnja izvedba odvijala pod prezračevanimi paviljoni.