Na hitro prelistano 5.6.2021 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 5. junija - KUD AAC Zrakogled je izdal knjigo Elene Pečarič Svoboda dihanja, mariborska založba Litera pa roman francoskega pisatelja Nicolasa Mathieua Njihovi otroci za njimi. Pri založbi Miš je izšel roman za odrasle Igorja Karlovška Samo domov me pelji.

SVOBODA DIHANJA - KNJIGA IZPOD PERESA AKTIVISTKE IN BORKE ZA HENDIKEPIRANE ELENE PEČARIČ

"Elena se je pred dobrimi 20 leti znašla na robu smrti, vzelo ji je dih. Na pogled je videti, da ji je dihanje onemogočala kar sama narava, njena fiziologija, biološke danosti, zaznamovanost od rojstva, utesnjenost telesa. A vse to - narava, fiziologija, rojstvo, telo - ni nič preprosto danega in naravnega, vselej se vpisuje v družbeno mrežo, ki iz nas šele dela ljudi. Hendikepiranost ne pomeni preprosto tega, da ti je nekaj po naravi, genetiki, rojstvu ali nesreči odvzeto, temveč da se še bolj zaostreno in silovito zaveš tega, kaj pomeni biti človek," je v spremni besedi h knjigi zapisal filozof Mladen Dolar.

Elena Pečarič (1971) je filozofinja, sociologinja kulture in družbena aktivistka. Že konec 80. let minulega stoletja je vzpostavila projekt Neodvisno življenje hendikepiranih, v 90. letih je sooblikovala Društvo za razvijanje preventivnega in prostovoljnega dela, ki je leta 1994 postalo del Mreže za Metelkovo (SOT 24). Ustanovili so društvo YHD (1996) in začeli s pospešenim razvijanjem osebne asistence, ki je bila najprej projekt, nato socialnovarstveni program, dokler ni postala človekova pravica hendikepiranih. Doslej je izdala delo Eutropija, ki je serija kritičnih zapisov o demokratičnosti delovanja evropskih institucij in spoštovanju človekovih pravic, so zapisali pri založbi.

NJIHOVI OTROCI ZA NJIMI - ROMAN O VZHODNI FRANCIJI V 90. LETIH

V romanu Njihovi otroci za njimi Nicolas Mathieu piše o pozabljeni Franciji devetdesetih. Zgodba o odraščanju je postavljena v francosko brezperspektivno in tudi brezizhodno postindustrialno provinco. Roman je bil leta 2018 nagrajen z Goncourtovo nagrado, najvišjo francosko nagrado za književnost.

Zgodba romana se razteza čez štiri poletja in sledi skupini prijateljev, ki sanjajo o pobegu iz turobnega industrijskega mesta, v katerem so plavži ugasnili. Nič drugače ni z njihovimi starši - eden od očetov, odpuščen kovinar, se skozi življenje prebija z vrtnarjenjem in v pijači utaplja svojo žalost, je leta 2018 ob podelitvi nagrade pisala francoska tiskovna agencija AFP. "Želel sem povedati zgodbo o svetu, iz katerega prihajam," je na podelitvi dejal avtor.

Francoski pisatelj in novinar Nicolas Mathieu (1978) je svoj literrani prvenec Aux animaux la guerre izdal leta 2014. Za roman je prejel več nagrad, delo pa je bilo tudi ekranizirano. Leta 2018 je izdal drugi roman, Njihovi otroci za njimi, ki je odslej v prevodu Saše Jerele na voljo tudi slovenskim bralcem.

SAMO DOMOV ME PELJI - ROMAN O LJUBEZNI IN MINEVANJU

Igor Karlovšek v svojem novem romanu govori o strastni ljubezni, ki ni omejena le na mlada leta. Ob tem pa subtilno odpira tudi vprašanja, kako pomagati umirajočemu bližnjemu v njegovih zadnjih trenutkih. Roman se začne s skoraj usodno prometno nesrečo, ki preplete življenji moškega in ženske v zrelih letih. Po strastni avanturi se njune poti ločijo, a ne za dolgo, nadaljevanje njune zgodbe pa je presenetljivo tako za protagonista kot za bralca, so zapisali pri založbi.

Igor Karlovšek (1958), po poklicu odvetnik, že več kot tri desetletja piše televizijske in filmske scenarije, radijske igre in romane. Za svoje mladinsko delo Gimnazijec je leta 2005 prejel večernico.