Slovenija 6.6.2021 9:00

Na Koroškem po novem na ogled tudi muzejska zbirka o čevljarski obrti

Slovenj Gradec, 6. junija - Nekdaj močna čevljarska obrt je v Slovenj Gradcu dobila svoje mesto. Pod okriljem Koroškega pokrajinskega muzeja so minuli teden za javnost odprli novo muzejsko zbirko o čevljarski delavnici Levovnik. Po obnovi stavbe so jo uredili na primarni lokaciji, zbirka pa po navedbah muzeja predstavlja bogato in pomembno kulturno dediščino mesta.

Po podatkih Koroškega pokrajinskega muzeja je bilo pred letom 1930 v Slovenj Gradcu 22 čevljarskih mojstrov.

Jožef (Josip) Levovnik je čevljarsko obrt v Starem trgu pri Slovenj Gradcu odprl leta 1918, leta 1925 pa odkupil Pruševo hišo v Šolski ulici v Slovenj Gradcu, kjer je na sedanji lokaciji že od leta 1910 delovala čevljarska delavnica Antona Pruša, in v njej združil obe delavnici. Kasneje je čevljarsko delavnico Levovnik prevzel in vodil Levovnikov sin Jožef (Pepi) Levovnik, navaja muzej.

Po obnovi stavbe na Šolski ulici v letih 2018 in 2019 so v prostorih v pritličju stavbe zdaj postavili na ogled čevljarsko delavnico. Ambientalno postavitev dopolnjuje razstava o čevljarski delavnici in arheoloških izkopavanjih, ki so hkrati s prenovo hiše potekali v pritličnih in kletnih prostorih ter na dvorišču stavbe.

Kot so ob odprtju nove muzejske zbirke med drugim še spomnili v Koroškem pokrajinskem muzeju, so pri Levovniku večinoma izdelovali obutev po naročilu, v mesecih brez naročil pa so delali tudi serijsko obutev, in sicer za šole in delavce. Usnje so kupovali v Tovarni usnja v Slovenj Gradcu, v Šoštanju, pa tudi v Mariboru in na Hrvaškem. V dobrih časih so imeli več kot 1700 stalnih strank.

Na Mestni občini Slovenj Gradec pa so ob odprtju muzejske zbirke izpostavili, da se bodo z ogledom obiskovalci lahko spomnili enega najbolj znanih Slovenjgradčanov, mojstra čevljarske obrti in tudi športnega zanesenjaka Jožeta Levovnika, ki je leta 2012 prejel tudi najvišje občinsko odličje na področju športa, Železnikarjevo nagrado.