Svet 7.6.2021 6:00

Center Pompidou z novim razstaviščem v bližini New Yorka

New York, 7. junija - Center Pompidou bo v letu 2024 dobil razstavni in eksperimentalni prostor v Jersey Cityju v bližini New Yorka, so sporočili iz priznane pariške ustanove. To bo prva ameriška izpostava Centra Pompidou, ki se sicer lahko pohvali s tem, da ima razstavne prostore še v Bruslju, Malagi, Metzu in Šanghaju, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Francija, Pariz. Center Georges Pompidou v Parizu. Foto: Tinkara Zupan/STA Arhiv STA

Francija, Pariz.
Center Georges Pompidou v Parizu.
Foto: Tinkara Zupan/STA
Arhiv STA

Novo razstavišče v Jersey Cityju bo vzpostavljeno v 58.000 kvadratnih metrov veliki zgradbi Pathside iz leta 1912, ki je bila včasih del železniške postaje.

Razstavišče bo po naravi multidisciplinarno in bo namenjeno razstavam lokalnih ustvarjalcev, ki delujejo na področju vizualne in performativne umetnosti, arhitekture in oblikovanja, je napovedal vodja Centra Pompidou Serge Lasvignes. Dodal je, da so ZDA ključni akter na področju sodobne umetnosti.

Podobno kot pri drugih mednarodnih projektih sodelovanja s Centrom Pompidou, lokalni partnerji krijejo stroške prenove objekta ter kasneje tudi njegove stroške obratovanja. Pariški center, ki bo med letoma 2023 in 2027 zaprt zaradi prenove, pa nato svojim izpostavam za razstave posoja umetnine iz lastne zbirke.

Mesto Jersey City leži ob reki Hudson, nasproti New Yorka. Gre za nekdanje industrijsko mesto, ki je trenutno podvrženo velikim spremembam, saj nekdanje industrijske objekte nadomeščajo z luksuznimi stolpnicami, navaja AFP.

Lasvignes je dejal, da so partnerstvo sklenili s tem mestom in ne z New Yorkom, ker jih je prepričala tamkajšnja cvetoča umetniška scena, v t.i. velikem jabolku pa sicer že imajo dve izmed pomembnejših sodobnih umetniških institucij na svetu - muzeja MoMa in Whitney.