Svet 7.6.2021 12:08

V Zagrebu se danes začenja 31. Animafest s slovensko udeležbo

Zagreb, 7. junija - S celovečernim animiranim filmom Kill it and Leave this Town poljskega avtorja Mariusza Wyliczinskega bodo danes v Zagrebu odprli 31. mednarodni festival animiranega filma Animafest. Na programu do 12. junija je približno 350 filmov, med njimi tudi filmi slovenskih animatorjev. Napovedanih je več kot 150 gostov.

Hrvaška, Zagreb. Svetovni festival animiranega filma Animafest v Zagrebu. Foto: Hina/STA Arhiv STA

Hrvaška, Zagreb.
Svetovni festival animiranega filma Animafest v Zagrebu.
Foto: Hina/STA
Arhiv STA

Filmi so razporejeni v več kategorij, v katerih bodo tekmovali za festivalske nagrade. V najbolj prestižnem tekmovanju za celovečerni animirani film jih je šest. Poleg otvoritvenega filma, "avtobiografske groteske" Kill it and Leave this Town, ki je že navdušil svetovno filmsko kritiko, bodo na Animafestu predvajali tudi kandidata za nagrado oskar, film WolfWalkers avtorjev Tomma Moorea in Rossa Stewarta, so napovedali na spletni strani festivala.

S Sundancea prihaja psihadelična ameriška risanka Cryptozoo, avtor Dash Show pa bo eden od številnih gostov Animafesta. Izpostavili so tudi "ruski avantgardni kolažni spektakel" The Nose or the Conspiracy of Mavericks legendarnega Andreja Hržanovskega, ki ga je ustvaril na podlagi romana Nos Nikolaja Vasiljeviča Gogolja ter istoimenske opere Dmitrija Šostakoviča.

Za veliko nagrado kratkega animiranega filma tekmuje 44 filmov, med njimi so tudi lanska nagrajenka Animafesta, japonsko-nemška animatorka Shoko Hara in znani švicarski minimalist Michael Frei, ter avtorji mlajše generacije, kot sta ruski animator Saša Svirskij in madžarska režiserka Nadja Andrasev. Na sporedu bo tudi program VR animacije.

V tekmovalnem programu filmov za otroke bo občinstvo lahko videlo tudi slovenski animirani film Maček Muri - Tekma avtorja Jerneja Žmitka. Ena od selektork programa za otroke je bila urednica otroškega in mladinskega programa na RTV Slovenija Martina Peštaj.

Ob filmskih programih so pripravili tudi veliki tematski blok, ki je posvečen ljubezni v animaciji, ter retrospektivo ameriškega režiserja Ralpha Bakshija, ki je znan po celovečercih in animiranih filmih, sta Gospodar prstanov in Maček Fritz. Bakshiju bodo podelili tudi letošnjo festivalsko nagrado za življenjsko delo.

Ena od retrospektiv je posvečena zagrebški šoli risanega filma, ki je tudi zaslužna, da je bil Zagreb gostitelj prvega Animafesta leta 1972. Organizirali bodo tudi znanstveno srečanje o animaciji ter mojstrske delavnice in razstave, so še napovedali na spletni strani.

Festival bo potekal na več lokacijah v Zagrebu, kot so Kino študentskega centra, Kino Tuškanac, Teater &TD in drugod, vključno s projekcijami na prostem.