Slovenija 8.6.2021 8:00

Cronenbergova Polaščevalka za uvod v 8. Kurjo Polt

Ljubljana, 8. junija - S projekcijo antikorporacijske znanstvenofantastične grozljivke Polaščevalka v režiji Brandona Cronenberga se drevi začenja 8. festival žanrskega filma Kurja Polt. Hibridno festivalsko izvedbo bo do 13. junija zaznamoval odločno sodoben program, v katerem je moč najti "kaj smešnega, kaj odpičenega, kaj romantičnega in tudi kaj seksi".

Ljubljana. Festival žanrskega filma Kurja polt. Foto: Slovenska kinoteka in Kinodvor

Ljubljana.
Festival žanrskega filma Kurja polt.
Foto: Slovenska kinoteka in Kinodvor

Programerka in producentka festivala Maša Peče je v pogovoru za STA dejala, da si na Kurji Polti želijo pokazati najbolj unikatne pristope k žanrskemu filmu, "torej najbolj bizarne, posebne filme, bodisi v formi ali v vsebini, pa tudi najbolj kakovostne, najbolj 'feelgood' filme, torej tisto, kar bi nekdo rad delil in gledal s publiko v kinu".

Tudi letos je tako v programu zelo malo grozljivk. "Po eni strani, ker skušamo spodbijati nanje vezano stigmo, predvsem pa zato, ker živimo v času, ko je prav, da si pridemo v kino ogledati kaj smešnega, kaj odpičenega, kaj romantičnega in tudi kaj seksi. Pomembno se mi zdi, da se ne oklepamo nekih zelo strogih definicij in kategorij, predvsem pa vsaj v enem delu radi kršimo svoja lastna pravila in v program umestimo tudi kakšen film, ki ni strogo žanrski, a ga ne bi nihče v Sloveniji prikazal," je pojasnila.

Organizatorji so se odločili, da bodo festivalske filme tokrat predvajali v kinu in na spletu. Festival drevi uvaja Cronenbergova Polaščevalka. Po zapisu Maše Peče režiser v drugem celovečercu "svoji žilici za visoko stilizirano in sterilno hladno futuristično distopijo vcepi še tradicijo telesne groze".

Filme so, predvsem za lažjo orientacijo gledalcev preko spleta, razporedili v nekaj razpoloženjskih kategorij. Plešem z volkovi združuje "vse grozljivo, srhljivo, skrivnostno in borbeno, a ustvarjeno z umetniško žilico in odločnim avtorskim pečatom", denimo sublimno psihološko srhljivko Spanec režiserja Michaela Venusa, Nori samuraj Musashi, ki ga podpisuje Yuji Shimomura, in drugi celovečerec Johannesa Nyholma, "po skandinavsko sprevrženo komično in srhljivo pravljico za odrasle" Koko-di Koko-da.

V omenjeno kategorijo sodi tudi zaključni film festivala "kultna in kanonska klasika, zagonetna kronika izginotja, v kateri trčita represivna viktorijanska omika in starodavna avstralska divjina" Piknik pri Hanging Rocku v režiji Petra Weira.

Kategorija Kliči H za humor medtem vključuje "čudovito prismuknjeno japonsko sci-fi komedijo o polžje počasnem potovanju v času" Neskončni dve minuti (režija Junta Yamaguchi) in dokumentarec Osmi potnik na Odru (Danielle Kummer in Lucy Harvey), ki pokaže, kako se angleški avtobusarji lotijo odrske priredbe kultne klasike Ridleyja Scotta. V sodelovanju z Animateko bo na ogled tudi "sočna animirana norija" Stari mlekar, ki jo podpisujeta Mikk Mägi in Oskar Lehemaa.

"Najbolj odbite festivalske filme" kopiči Divji horder. Spominu na večno mladega eksperimentatorja Nobuhikuja Obayashija se poklanjajo z avtorjevim poslednjim filmom Kinematografski labirint, prikazali pa bodo tudi filma #ŠekspirjanskaŠtala v režiji "kralja ameriškega B filma" Lloyda Kaufmana ter film Jezus te usmeri k avtocesti, ki ga je režiral Miguel Llanso. Zgolj v kinu pa se obeta projekcija 16-milimetrske filmske kopije kultnega queer in camp filma Gromskastrela! iz leta 1975 v režiji Curta McDowella.

Na spletu bo v sodelovanju z britansko Univerzo Northumbria potekala tudi Konferenca kultnega filma, pripravili pa so še nekaj delavnic.