Svet 9.6.2021 5:30

Odprli prizidek muzeja B.B. Kinga v Indianoli

Washington, 9. junija - V mestu Indianola v ameriški zvezni državi Misisipi so odprli prizidek muzeja, posvečenega ameriški bluesovski legendi B.B. Kingu. Kot navajajo v muzeju, je v prizidku na približno 420 kvadratnih metrov površin predstavljeno zadnje desetletje glasbenikovega življenja.

Ljubljana. Koncert, kitarist, kitara. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Koncert, kitarist, kitara.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Med drugim je po pisanju nemške tiskovne agencije dpa mogoči videti avtobus, s katerim je glasbenik potoval na turnejo, njegovo zadnjo kitaro ter njegova zasebna avtomobila Rolls Royce in Chevrolet. Razstave na dosedanjih 1800 kvadratnih metrih razstavnih površin pa predstavljajo prejšnja leta njegovega življenja.

B.B. King je s svojim ekspresivnim glasom in občutenim igranjem na kitaro odločilno zaznamoval pol stoletja bluesa. Rodil se je 16. septembra 1925 v revni družini na podeželju Misisipija in odraščal ob delu na bombažnih plantažah. Glasbeno kariero je začel v 40. letih pod imenom Beale Street Blues Boy, kasneje pa ga je skrajšal v Blues Boy in nato v B.B. King.

Kot eden zadnjih legendarnih blues glasbenikov, ki so izšli iz delte Misisipija, je uspel v 60. letih s pesmijo The Thrill is Gone, ki je postala njegov zaščitni znak.

Njegov muzej v Indianoli so odprli leta 2008. Umrl je 14. maja 2015 v Las Vegasu po večletnem boju s sladkorno boleznijo. Star je bil 89 let. Pokopali so ga v njegovem muzeju.