Slovenija 9.6.2021 5:00

Z recitalom Šalamunove poezije uvod v pisateljsko srečanje na Bledu

Bled, 9. junija - Z recitalom na prostem Človek naj bo sojen po sanjah, na katerem bo zazvenela poezija Tomaža Šalamuna, se bo drevi na Bledu začelo 53. mednarodno srečanje pisateljev v organizaciji Slovenskega centra Pen. Hibridno srečanje bo zaznamovala tema Prihodnost svobode, organizatorji pa pričakujejo okoli 50 udeležencev v živo in še vsaj toliko prek spleta.

Bled. Bled, Blejsko jezero, grad. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Bled.
Bled, Blejsko jezero, grad.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Slovenski Pen želi na tokratnem blejskem pisateljskem srečanju spodbuditi razpravo na temo Prihodnost svobode. V skladu s smernicami Mednarodnega Pen bodo o svobodi razpravljali v zgodovinskem kontekstu stoletnice Pena in s kritične perspektive svetovne ureditve po pandemiji, napovedujejo organizatorji.

Vprašanju svobode so se v luči obletnice posvetili tudi na torkovem srečanju Bled pred Bledom v Ljubljani v družbi s Svetlano Slapšak, Borisom A. Novakom, Aljažem Koprivnikarjem in Danilom Türkom. Danes se dogajanje seli na Bled, kjer bo čez dan potekala generalna skupščina odbora Mednarodnega Pen pisatelji za mir, dopoldne pa tudi srečanje v sklopu povezave Alpe-Adria.

Uradno odprtje bo zvečer. Nagovoru župana Janeza Fajfarja bo sledil recital Človek naj bo sojen po sanjah, na katerem bo zazvenela poezija Tomaža Šalamuna (1941-2014). Dan bo zaokrožila projekcija filma režiserke Martine Lancelot ob 100-letnici Mednarodnega Pen.

Nosilni temi letošnjega srečanja bo posvečena še četrtkova okrogla miza Slovenskega centra Pen, na kateri bo v luči aktualnega dogajanja v slovenskem medijskem prostoru sodelovala tudi predsednica Društva novinarjev Slovenije Petra Tušek Lesjak. Že pred okroglo mizo bodo pripravili izjavo o svobodi v očeh slovenskega Pena. V četrtek bo potekala še okrogla miza odbora pisatelji za mir na temo Pisatelj v akciji - protest ali dialog.

Potekal bo tudi literarni festival Obrazi miru, v sklopu katerega bodo letos prvič organizirali Pohod miru okoli Blejskega jezera, prav festival Obrazi miru pa bo z literarnim branjem tujih udeležencev srečanja na Blejskem gradu tudi sklepno dejanje letošnjega pisateljskega srečanja.