Slovenija 8.6.2021 13:14

Levstikovi nagradi za življenjsko delo Andreju Rozmanu Rozi in Alenki Sottler

Ljubljana, 8. junija - Založba Mladinska knjiga je Levstikovi nagradi za življenjsko delo namenila pesniku in pisatelju Andreju Rozmanu Rozi ter ilustratorki Alenki Sottler. Levstikovo nagrado za izvirno leposlovno delo je namenila pesniku Blažu Lukanu za knjigo Fantek in punčka, za izvirne ilustracije pa je nagradila Ano Zavadlav za ilustracije v knjigi Obisk.

Ljubljana. Pisatelj, pesnik, prevajalec in igralec Andrej Rozman Roza. Foto: Bor Slana/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Pisatelj, pesnik, prevajalec in igralec Andrej Rozman Roza.
Foto: Bor Slana/STA
Arhiv STA

ZDA, New York. Ilustratorka Alenka Sottler. Foto: Robi Poredoš/STA Arhiv STA

ZDA, New York.
Ilustratorka Alenka Sottler.
Foto: Robi Poredoš/STA
Arhiv STA

Kot piše v utemeljitvi, je pesnik, pisatelj, dramatik, prevajalec, režiser in igralec Andrej Rozman Roza eden najboljših in najizvirnejših sodobnih ustvarjalcev za otroke in odrasle na Slovenskem pri nas. "Tako je samosvoj in živ, rahločuten in zabaven, inovativen in poglobljen, močan in nežen, da verjetno ni človeka v Sloveniji, ki se ga njegova dela ne bi dotaknila. Rad ima slovenski jezik, rad se z njim igra in ga ohranja živega," je izpostavila žirija, ki ji je predsedoval glavni urednik Mladinske knjige Bojan Švigelj.

Roza je v pogovoru z urednico otroškega leposlovja pri Mladinski knjigi Ireno Matko Lukan o svojem ustvarjanje povedal, da "razmišlja, o čem bi lahko še kaj napisal in ko se mu za nekaj zazdi, da bi bilo vredno tega in da bi zmogel, potem se tega loti". Včasih pa ga spodbudi tudi besedna igra.

Akademska slikarka in ilustratorka Alenka Sottler ustvarja za otroke, mladino in odrasle, od klasičnih in sodobnih pravljic do poezije in naslovnic ter družbeno odzivnih del. V dialogu med besedo in ilustracijo venomer išče način, kako na njunem presečišču ustvariti novo celostno umetnino. S svojim analitičnim pristopom in mojstrsko likovno dovršenostjo se ne posveča le klasičnim likovnim tehnikam, kot je denimo tempera, marveč tudi izumljanju in uporabi inovativnih likovnih tehnik, kot so praskanka, izrezanka, odtisi, piše v utemeljitvi.

Nagrajenka je na vprašanje likovne urednice pri Mladinski knjigi Tanje Komadina, kako in če sploh na njeno delo vplivajo sodobne tehnologije, povedala, da računalnika ne uporablja oziroma ga uporablja minimalno. Kot enega od vzrokov je navedla, da ji je pri vizualni umetnosti vabljivo ročno delo v kombinaciji z miselnim in da bi se temu težko odpovedala.

Lukanova pesniška zbirka Fantek in punčka z ilustracijami Ane Zavadlav je po mnenju žirije "spomenik, je družina pesmi, v katerih je ujeto leto nekih življenj". Nekatere pesmi so napisane v prostem verzu, druge v rimani formi, pri čemer rime in jezik ves čas ostajajo izvirni, sveži. Drobni lirični utrinki se prepletajo s konkretnimi podobami, dejansko prehaja v abstraktno. Vseskozi sta prisotna igrivost in humor: pesmi so duhovite, domislice izvirne, je še zapisala žirija, ki ji je predsedoval urednik in pesnik Žiga Kosec.

Slikanico Obisk Gaje Kos z ilustracijami Ane Zavadlav je žirija, ki ji je predsedovala vodja galerije v Vodnikovi domačiji Maša P. Žmitek, opisala kot "čudovito barvno, oblikovno sočno in besedno igrivo". "Je celovito zasnovana, umetniško dovršena in jo je - kot vse dobre slikanice - vedno znova možno brati tudi le skozi ilustracije. Ilustratorka v izvirnem likovnem slogu in tehniki ustvari izjemne, presenetljive, kompleksne in premišljene kompozicije, v katere z veseljem vstopimo," piše v utemeljitvi.

Levstikova nagrada je najstarejša povojna založniška nagrada, Mladinska knjiga jo podeljuje od leta 1949. Ob 50-letnici prve podelitve Levstikovih nagrad so uvedli še nagrado za življenjsko delo; prejemniki dobijo ploščo z imenom pod arkadami pred knjigarno Konzorcij. Plošči letošnjima nagrajencema so odkrili po predstavitvi nagrajencev, nagrade pa bodo podeljene zvečer v Tacnu. Nagrajenca za izvirno leposlovno delo in ilustracije prejmeta vsak po 2000 evrov neto, nagrajenca za življenjsko delo pa vsak po 4000 evrov neto.