Slovenija 9.6.2021 5:00

Mednarodni dan arhivov ponuja razmislek o pomenu arhivske kulturne dediščine

Ljubljana/Celje, 9. junija - Ob mednarodnem arhivskem dnevu tudi slovenski arhivi opozarjajo na pomen arhivov in arhivske kulturne dediščine. Arhiv RS je pripravil dva projekta na daljavo: Zbrali smo pogum, ki ga posvečajo 30. obletnici samostojnosti Slovenije, in razstavo fotografij Bojana Adamiča. Celjski arhiv pa je eden od nosilcev evropskega projekta na temo kolesarjenja.

Ljubljana. Prostori arhiva in arhivsko gradivo. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Prostori arhiva in arhivsko gradivo.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Pedagoško-zgodovinski projekt Zbrali smo pogum je plod sodelovanja Arhiva RS, Parka vojaške zgodovine in Zavoda RS za šolstvo in je prvenstveno namenjen šolarjem in dijakom. V sklopu projekta so pripravili spletno razstavo o dogajanju v času osamosvajanja Slovenije in vojne, ki je sledila, tri krajše izobraževalne filme na to temo in pripadajoče e-učno gradivo. "Rdeča nit celotnega projekta je pogum, ki smo ga pokazali v času osamosvajanja in dokazali v času zmagovite vojne," piše na spletni strani Arhiva RS.

Razstava z naslovom Moj konjiček je fotografija predstavlja izbor fotografij iz Zbirke diapozitivov Bojana Adamiča, v kateri je kar 1556 diapozitivov iz obdobja 1960-1985. Diapozitive je arhivu leta 2020 podarila Alenka Adamič. Razstava je na ogled tudi v parku pred Gruberjevo palačo v Ljubljani.

Zgodovinski arhiv Ljubljana se praznovanju dneva pridružuje z razstavo o društvih z naslovom V slogi k uspehu!, ki jo odpirajo danes v prostorih Kulturnega centra Semič, na ogled pa bo vse do 31. avgusta, je razvidno s spletne strani ljubljanskega arhiva.

Zgodovinski arhiv Celje in arhiv belgijskega mesta Ieper sta tudi letos nosilca iniciative, v sklopu katere sta ob mednarodnem arhivskem tednu, ki poteka od 7. do 11. junija, izvedla projekt, ki bi povezal več arhivov iz EU. Na njun poziv se je odzvalo 16 evropskih arhivov, ki so si za temo letošnjega projekta izbrali kolesarjenje.

Mednarodni arhivski svet je 9. junij za mednarodni arhivski dan razglasil leta 2007. Tudi letos arhivski svet ob mednarodnem tednu ponuja obsežen program spletnih seminarjev, na katerih bodo strokovnjakinje in strokovnjaki iz arhivskega področja delili svoje poglede na opolnomočenje arhivov. Vodilne teme letošnjih pogovorov bodo odgovornost, preglednost, sodelovanje, mreženje, raznolikost in vključenost, so zapisali pri Arhivskem društvu Slovenije. V Sloveniji dan arhivov obeležujemo od leta 2011.