Slovenija 9.6.2021 7:00

V Hali L56 drevi premiera predstave MGL Slamnik

Ljubljana, 9. junija - V Hali L56 na Litostrojski cesti bo drevi premiera predstave Mestnega gledališča ljubljanskega (MGL) Slamnik francoskega dramatika in komediografa Eugena Labicha v režiji Diega de Bree. Labiche je v svoji najznamenitejši komediji združil dva najbolj priljubljena odrska žanra francoskega gledališča 19. stoletja - vodvil in dobro narejeno igro.

Ljubljana. Kulturno prizorišče Hala L56 na Litostrojski cesti. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Kulturno prizorišče Hala L56 na Litostrojski cesti.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Dogajanje igre je postavljeno v Pariz sredi 19. stoletja. Premožni in zaželeni samski moški Fadinard je tik pred poroko s Heleno, hčerko predmestnega vrtnarja Nonancourta. Nevesta je s kočijami že na poti na prizorišče poroke. A Fadinardov konj na poti domov poje damski slamnik, ki ga je našel obešenega na nekem grmu. Slamnik je bil last poročene mlade ženske Anaide, ki se je za grmom skrivala z ljubimcem Emilom. Anaida, ki bi rada ohranila svoje dobro ime, od Fadinarda zahteva nov slamnik, češ da je njen mož zelo ljubosumen in ga bo zanimalo, kam je izginil njen dragi italijanski klobuk. Fadinard ima pri iskanju klobuka veliko težav, poročna procesija pa mu je ves čas za petami, so vsebino predstave povzeli v MGL.

Po besedah prevajalke, avtorice priredbe in dramaturginje Eva Mahkovic je Labiche v komediji Slamnik združil najbolj priljubljena žanra 19. stoletja - vodvil in dobro narejeno igro. Tako ima Slamnik trdno strukturo ter obvezen ugoden razplet, vodvil pa je prispeval satiro in določene vsebinske poteze in razne tipske like. Priredba je, kot je pojasnila na novinarski konferenci pred premiero, nastajala v dveh fazah. Sama je skupaj s prevodom naredila prvo priredbo, uprizoritvena verzija je nastala na vajah.

De Brea, ki je tudi scenograf predstave, je izpostavil, da komedija temelji na človeških hibah, padcih in porazih ter da odpira tisto najbolj občutljivo v ljudeh, kar ponavadi v življenju spretno prikrivajo. Zato je bilo v procesu dela najtežje, kako igralca prepričati, da ni potrebno, da vedno stopi na oder heroično, ampak da pokaže tisto, kjer je človek najlepši, a hkrati v družbi najbolj stigmatiziran in odrinjen. "Civilizacijsko smo te stvari tako grdo prikrili, da se moraš z igralcem res spustiti v zelo fer analitičen proces, da bi to pokazal," je dejal.

V predstavi igrajo Jaka Lah, Jana Zupančič, Tjaša Železnik, Jožef Ropoša, Uroš Smolej, Gašper Jarni, Viktorija Bencik Emeršič / Lena Hribar, Judita Zidar, Matic Lukšič / Klemen Kovačič (AGRFT), Tomo Tomšič, Boris Kerč, Mario Dragojević k. g. in Klara Kuk.

Kostumograf je Leo Kulaš, lektorica Barbara Rogelj, oblikovalec svetlobe Andrej Koležnik in oblikovalec zvoka Sašo Dragaš.

Slamnik, ki poleg zmedene glavne figure iščočega, bežečega moškega v najboljših letih s svojimi protagonisti vseh družbenih slojev slika mikrokozmos francoske družbe v času drugega francoskega cesarstva, so v 170 letih od nastanka večkrat priredili tako za oder kot za film, piše na spletni strani MGL.