Slovenija 9.6.2021 8:17

V galeriji Dessa razstava s Plečnikovo nagrado ovenčanega projekta Tržnice Ptuj

Ljubljana, 9. junija - V galeriji Dessa bodo drevi bo 19.15 odprli razstavo letošnjih prejemnikov Plečnikove nagrade - arhitektov iz biroja ARK arhitektura Krušec, ki so bili nagrajeni za projekt Tržnice Ptuj. Pred tem bo ob 18. uri Fakulteta za arhitekturo v Ljubljani gostila predavanje nagrajencev, so sporočili iz galerije oz. arhitekturnega centra.

V galeriji Dessa bo predstavljen projekt, ovenčan s Plečnikovo nagrado za leto 2021, pod katerega se podpisujejo Tomaž in Lena Krušec, Vid Kurinčič, Zala Likavec Perovšek, Ana Kučan in Luka Javornik.

Projekt Tržnice Ptuj po mnenju žirije presega okvire svojega imena. Ne gre samo za vzpostavljanje programa nove tržnice v mestu, temveč za celovito prenovo odprtega javnega prostora mesta Ptuj. "Trg, tržnica, ulica, prostor srečevanja, oblikovanje robov, vzpostavljanje meril prostora, zaključevanje robnih situacij, sobivanje različnih programov itd., so elementi in vsebine, s katerimi se projekt ukvarja," je v utemeljitvi zapisala žirija.

"Zaradi jasne in izjemno kvalitetne arhitekturne artikulacije, celostnosti zasnove, ki dobro deluje na vseh nivojih, od umestitve v prostoru do detajla ter očitne sposobnosti, da razvija nujno potreben socialni prostor mesta, žirija projektu podeljuje Plečnikovo nagrado za arhitekturo," še piše v utemeljitvi.

"Arhitekt s svojim delom ustvarja ozadje za življenje mesta. Ko je delo zgrajeno, ko je predano v uporabo in ko lik arhitekta z leti izgine, začne prostor počasi živeti svoje lastno življenje. Večina uporabnikov se več ne vpraša, kdaj je bilo delo narejeno, kdo ga je naredil, enostavno je tam in tiho služi svojemu namenu. Prava arhitektura ne predpisuje, kako se mora delo uporabljati, ne postavlja pravil, ne diktira," so ob razstavljenem projektu zapisali v galeriji Dessa.

Strokovno žirijo za Plečnikovo nagrado so letos sestavljali Matija Bevk (predsednik), Martina Malešič, Boris Matić, Matej Nikšič in Rok Žnidaršič.

Plečnikova odličja, najvišje strokovno priznanje za dosežke na področju arhitekture, krajinske arhitekture, urbanizma in notranje opreme v Sloveniji, podeljuje Sklad arhitekta Jožeta Plečnika. Lani so nagrado prejeli Matija Bevk, Vasa J. Perović in Christophe Riss za Islamski versko-kulturni center v Ljubljani.