Svet 9.6.2021 11:05

S projekcijo na Muzejskem otoku se začenja poletni del Berlinala

Berlin, 9. junija - V Berlinu se bo drevi s projekcijo na Muzejskem otoku začel poletni del 71. mednarodnega filmskega festivala. Organizatorji so letos Berlinale zaradi novega koronavirusa prestavili s februarja in ga razdelili v dva dela. Marca je potekala spletna izdaja za strokovno javnost, sedaj nadaljujejo s festivalom na prostem za širše občinstvo.

Nemčija, Berlin. 71. mednarodni filmski festival Berlinale. Foto: dpa/STA

Nemčija, Berlin.
71. mednarodni filmski festival Berlinale.
Foto: dpa/STA

Otvoritveni film poletnega dela festivala, ki bo potekal do 20. junija, je The Mauritanian v režiji Kevina Macdonalda. V njem je ameriška igralka Jodie Foster zaigrala v vlogi odvetnice, ki po napadih 11. septembra 2001 pomaga zaporniku v Guantanamu, piše nemška tiskovna agencija dpa.

V poletnem delu festivala bodo filme prikazovali na več prizoriščih po mestu. "Na Berlinalu smo veseli, da bomo lahko občinstvu na 16 prizoriščih omogočili uživanje v kinematografski izkušnji na prostem," so organizatorji ob napovedi drugega dela festivala zapisali v izjavi. Po pisanju dpa je za projekcije na voljo približno 60.000 vstopnic.

Odprtje bo potekalo na Muzejskem otoku, kjer so za Berlinale zgradili kino na prostem. Zvečer pričakujejo približno 450 gostov, na seznamu pa so tudi igralska imena, kot so Iris Berben, Ulrich Matthes in Natalia Wörner.

Kot še piše dpa, je lanski Berlinale potekal kot eden zadnjih pomembnejših dogodkov v Nemčiji, pozneje jih je bila zaradi pandemije večina odpovedanih. Sedaj pa je festival eden prvih dogodkov, ki ga bo lahko ponovno spremljajo številčnejše občinstvo, seveda ob upoštevanju varnostnih ukrepov. Tako morajo denimo obiskovalci predložiti negativen test na okužbo z novim koronavirusom ali dokazilo o cepljenju, na rdeči preprogi pa bo veljala ustrezna medosebna razdalja.

Zmagovalce festivala so sicer razglasili že marca, a jim bodo nagrade izročili šele sedaj. Glavno nagrado 71. Berlinala, zlatega medveda, je prejel film Bad Luck Banging or Loony Porn romunskega režiserja Raduja Judeja. Žirija, ki je svojo odločitev sporočila prek videa, ga je ocenila za film, ki ima redko kakovost trajnega umetniškega dela. Po njenem mnenju je ujel samo vsebino in bistvo, duha in telo, vrednote in surovost trenutnega človeškega obstoja.

Srebrnega medveda za režijo je žirija dodelila madžarskemu režiserju Denesu Nagyju za prvenec Natural Light, postavljen v leto 1943 v okupirano Sovjetsko zvezo. Za scenarij je srebrnega medveda dobil korejski režiser in scenarist Hong Sangsoo za film Introduction.

V igralski kategoriji sta bili nagradi letos prvič poenoteni med spoloma. Za najboljšo glavno vlogo je žirija nagradila nemško igralko Maren Eggert v filmu I'm Your Man režiserke Marie Schrader, za najboljšo stransko vlogo pa Lillo Kizlinger v madžarskem filmu Forest - I See You Everywhere, ki ga je režiral Bence Fliegauf.