Svet 9.6.2021 14:26

Nagrada lux letos romunskemu filmu Kolektiv režiserja Alexandra Nanaua

Strasbourg, 9. junija - Evropsko filmsko nagrado občinstva lux letos prejme romunski film Kolektiv režiserja Alexandra Nanaua, je danes v Strasbourgu sporočil predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli. Kot je dejal, zmagovalni film pokaže, kako pomembno je raziskovalno novinarstvo za svobodo, neodvisnost, za svobodo govora.

Ljubljana. Snemanje, film. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Snemanje, film.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Po Sassolijevih besedah potrebujemo svobodne medije. Tragedija v klubu Colectiv leta 2015 je šokirala vso Evropo in skupina novinarjev je ob tem pokazala zavezanost svobodi informacije.

V središču filmske zgodbe Kolektiv je požar leta 2015 v bukareškem klubu Colectiv, v katerem je umrlo 27 ljudi. Dokumentarni film sledi ekipi novinarjev, ki preučujejo, zakaj je več žrtev z opeklinami umrlo v bolnišnicah, čeprav njihove poškodbe niso bile življenjsko nevarne. Odkrijejo nepotizem in korupcijo, pokažejo pa tudi, da pogumni in odločni ljudje lahko premagajo pokvarjene sisteme, piše v sporočilu za javnost.

Režiser filma Nanau je ob prevzemu nagrade povedal, da je to najprej nagrada žrtvam tragedije in njihovim družinam, ki še vedno niso dosegle pravice, niso dobile odškodnin, nihče ni bil spoznan za krivega. Obenem je to nagrada za odpor in pogum navadnih državljanov, ki so povedali resnico in leta 2016 spremenili romunsko družbo. Po Nanauovih besedah so imeli pogum, da so neodvisnim novinarjem povedali resnico, o kateri so ti obvestili javnost, ki je tako spoznala resnično stanje romunskega zdravstvenega sistema.

Sassoli je uvodoma opomnil, da je pandemija novega koronavirusa močno prizadela kulturni sektor. Vendar so v minulih 15 mesecih, ki so bili zelo težki, evropske institucije pokazale veliko zavezanost kulturi in avdiovizualnemu sektorju. V času, ko ni bilo veliko kulture v živo, smo po Sassolijevih besedah tudi spoznali, kako zelo jo potrebujemo, kako potrebujemo kino.

"Po obdobju, skozi kakršnega smo šli v zadnjem času, potreba ljudi po druženju, in to ne le v prostorih za razprave, temveč tudi v prostorih, kot so kinodvorane, raste. Kultura in film nista le izraz ustvarjalnosti in naše gospodarske vitalnosti, temveč tudi poudarjata raznolikost in demokratično vitalnost naših družb," je dejal Sassoli na slovesnosti, ki je potekala v hibridni obliki.

Za nagrado sta bila nominirana še danski film Thomasa Vinterberga Nažgani in poljski film Jana Komasa Corpus Christi.

Filmsko nagrado lux je leta 2007 v podporo distribuciji evropskih filmov ustanovil Evropski parlament. Po novem jo Evropski parlament podeljuje v sodelovanju z Evropsko filmsko akademijo ter v partnerstvu z Evropsko komisijo in mrežo Europa Cinemas, pri izbiri zmagovalca pa je bolj neposredno vključeno tudi občinstvo.

Končno razvrstitev filmov sta določila najvišja povprečna ocena glasovanja občinstva in glasovanje evropskih poslancev, vsako od njiju je prineslo pol ocene. Vsi trije filmi so bili večinoma na ogled na spletu. Glasovanje občinstva je potekalo do 23. maja, poslanke in poslanci Evropskega parlamenta pa so lahko svoj glas oddali do 8. junija, so še sporočili iz Evropskega parlamenta.

Nova različica nagrade lux se formalno imenuje lux - The European Audience Film Award by the European Parliament and the European Film Academy.

Predsednica odbora Evropskega parlamenta za kulturo in izobraževanje Sabine Verheye je na novinarski konferenci po razglasitvi zmagovalnega filma izrazila zadovoljstvo, da so bili letos v proces podeljevanja nagrade v večji meri kot v preteklih letih vključeni državljani Evrope ter da so si ljudje v težkih okoliščinah zaradi pandemije, ko so bili kinematografi zaprti, vseeno gledali filme in glasovali.

Po njenih besedah so vsi trije nominirani filmi odlični, vsi so bili nominirani za oskarja in eden ga je tudi dobil, tako da je bil letos izbor nominirancev prvovrsten. Zato po njenih besedah tudi ne preseneča, da je bil rezultat zelo tesen. Kot je še dejala, vsi trije filmi "pripovedujejo zgodbe o Evropi, v Evropi, za Evropejce, vsak na svoj poseben način".