Svet 10.6.2021 6:00

Pri Neaplju odprli nov Muzej nacionalnega parka Vezuv

Neapelj, 10. junija - V Boscorealeju pri Neaplju so odprli nov Muzej nacionalnega parka Vezuv. Kot je na torkovem odprtju muzeja izpostavil predsednik dežele Kampanja Vincenzo De Luca, bi novi muzej moral prispevati k oživiti turizma, piše nemška tiskovna agencije dpa.

Italija. Vulkan Vezuv. Foto: Tinkara Zupan/STA Arhiv STA

Italija.
Vulkan Vezuv.
Foto: Tinkara Zupan/STA
Arhiv STA

"Na razdalji desetih kilometrov imamo največjo koncentracijo arheoloških zakladov na svetu. Če bi bilo vse to, kar imamo tukaj, v Franciji ali Nemčiji, bi med mesti Pompeji, Herculaneum, Boscoreale, Torre del Greco in Portici zagotovo zgradili nekaj izjemnega. Vendar regija zaostaja. Imamo edinstvene zaklade, vendar doslej nismo mogli v celoti izkoristiti njihovega potenciala," je dodal De Luca.

Ob vznožju ognjenika, ki je pred približno dvema tisočletjema pod seboj pokopal antično mesto Pompeji, sicer načrtujejo še nove zanimivosti, kot so žičnica na ognjenik, cvetlični park in kolesarske steze. A kdaj bo do tega prišlo, zaenkrat ostaja neznanka. Regija se namreč sooča z vrsto težav, denimo smetmi in mafijo.

Leta 2017 je na Vezuvu izbruhnil obsežen požar. Prebivalci se sicer po pisanju dpa že dalj časa pritožujejo nad nezakonitim odlaganjem odpadkov, ki se dogaja že leta, odpadki pa občasno tudi zagorijo. Kot je dejal novinar in pisatelj Roberto Saviano, avtor knjige Gomora, je Vezuv "v zadnjih letih postal veliko smetišče".