Na hitro prelistano 12.6.2021 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 12. junija - Pri založbi Litera je v zbirki Posebne izdaje izšla knjiga Vinka Möderndorferja Za isto mizo. Založba Mladinska knjiga je v zbirki Nova lirika izdala pesniško zbirko Alkoholi francoskega pesnika Guillauma Apollinaira, pri založbi Miš pa je izšla slikanica Ambroža Kvartiča z naslovom Ugibanica z ilustracijami Marjana Mančka.

Ljubljana. Pri založbi Miš je izšla slikanica Ambroža Kvartiča z naslovom Ugibanica z ilustracijami Marjana Mančka. Foto: STA

Ljubljana.
Pri založbi Miš je izšla slikanica Ambroža Kvartiča z naslovom Ugibanica z ilustracijami Marjana Mančka.
Foto: STA

Ljubljana. Pri založbi Litera je v zbirki Posebne izdaje izšla knjiga Vinka Möderndorferja z naslovom Za isto mizo. Foto: STA

Ljubljana.
Pri založbi Litera je v zbirki Posebne izdaje izšla knjiga Vinka Möderndorferja z naslovom Za isto mizo.
Foto: STA

Ljubljana. Založba Mladinska knjiga je v zbirki Nova Lirika izdala pesniško zbirko Alkoholi francoskega pesnika Guillauma Apollinaira. Foto: STA

Ljubljana.
Založba Mladinska knjiga je v zbirki Nova Lirika izdala pesniško zbirko Alkoholi francoskega pesnika Guillauma Apollinaira.
Foto: STA

ZA ISTO MIZO - TRI MÖDERNDORFERJEVE IGRE

Knjiga Za isto mizo prinaša tri Möderndorferjeve igre. Möderndorfer je komediograf, ki najbolje obvlada veščino situacijske komedije. S tem je hodil po sledeh Shakespeara, Goldonija, Moliera in Linharta, ki so bili tudi sami "gledališki praktiki". Ni čudno, da imajo našteti v njegovih igrah svoj glas, je zapisal Tone Partljič, pisatelj in dramatik, ki je komedijam posvetil večino svojega pisateljskega talenta.

Partljič vse tri igre v knjigi Za isto mizo šteje kot novo stopnjo v Möderndorferjevem komedijskem opusu. "V tem pogledu najdlje sega zadnja komedija Facebook Feniksi, ki premeša odrsko dogajanje z dogajanjem v svetu virtualnih ekranov, projekcij in manipulacij ter nastop realnih in virtualnih Facebookovih junakov s teh ekranov, ki jih vidi samo junakinja. Tudi Grenlandija s svojim razpletom, torej 'resničnim' in fiktivnim pobegom treh prebivalcev doma za ostarele na Grenlandijo, je že v svetu fantastike in norega razpleta ... Tako daleč od realnosti sicer družbenokritični Möderndorfer še ni segal," je njegove besede mogoče prebrati na spletni strani založbe.

ALKOHOLI - ENA KLJUČNIH PESNIŠKIH ZBIRK 20. STOLETJA

Eden najizvirnejših pesnikov zgodnjega 20. stoletja Guillaume Apollinaire (1880-1918) je v svoji kratki karieri objavil prelomni zbirki Alkoholi (1913) in Kaligrami (1917), v katerih je drzno slogovno eksperimentiral in kot eden prvih spregovoril o tematiki modernega sveta, ki je dotlej ni bilo zaslediti v poeziji.

Pričujoča izdaja Alkoholov, prevod podpisuje Aleš Berger, prvič v slovenščini prinaša celotne Alkohole, eno ključnih pesniških zbirk 20. stoletja, vključno z najbolj znamenito Apollinairovo pesmijo Cona, piše na spletni strani emka.si.

UGIBANICA - ODLIČNA KNJIGA ZA RAZGIBAVANJE MALIH SIVIH CELIC

Ambroža Kvartiča verjetno mnogi poznajo po revialnih objavah, saj v Cicibanu redno objavlja tako uganke kot pesmi, kdor pa njegovih ugank še ni bral, jih je morda - slišal. Kvartič je namreč tudi radijec, njegove uganke pa med poslušalci prava uspešnica, so zapisali pri založbi Miš.

Ugibanica, v kateri je zbranih 100 ugank, je njegova druga knjiga za otroke. Uganke se dotikajo najrazličnejših področij, vsem pa je skupno, da so metrično in zvočno dovršene, kot bi šlo za drobno poezijo. Ene so malo bolj, druge manj zagonetne, a ilustracije Marjana Mančka so dovolj jasne, da so v pomoč tudi malo manj spretnim uganjevalcem; za dodatno pomoč so na dnu strani tudi rešitve. Ugibanica je knjiga za razgibavanje malih sivih celic, velike tiskane črke pa bralcem začetnikom omogočajo tudi samostojno branje, so še zapisali pri založbi.