Svet 11.6.2021 6:00

Animateka v otroškem programu filmskega festivala v Trstu

Trst, 11. junija - V sklopu 32. tržaškega filmskega festivala (TSFF), enega osrednjih festivalov za srednje- in vzhodnoevropske filme, bo v soboto in nedeljo potekal program za otroke TSFF dei piccoli, kjer bo na ogled tudi predstavitev najboljših filmov za otroke z Animateke in program slovenskih lutkovnih klasik iz Slovenskega filmskega arhiva pri Arhivu RS.

Ljubljana. Programski direktor festivala Animateka Igor Prassel. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Programski direktor festivala Animateka Igor Prassel.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Oba programa je pripravil programski direktor festivala Animateka Igor Prassel. Med drugim bodo na ogled lutkovne klasike 7 na en mah ter Najlepši cvet Saše Dobrile, Usoden strel Mileta de Glerie, Zaspane Črta Škodlarja, Intermezzo Dušana Povha, Poroka Janeza Menarta in Kitarist Dušana Hrovatina, so sporočili z Animateke.

TSFF je sicer v letošnji izdaji zaradi epidemioloških razmer potekal virtualno med 21. in 30. januarjem, med 12 filmi tekmovalnega programa pa je bila tudi slovenska manjšinska koprodukcija Oče Srdana Golubovića. Prejela je nagrado občinstva za najboljši igrani celovečerni film in nagrado CEI (Central European Initiative). Oče je bil nagrajen kot film, ki najbolje predstavi resničnost vsakdana in medkulturni dialog.

Prihodnji teden pa bo Prasel sodeloval v žiriji za TV in namenske filme na enem največjih mednarodnih festivalov animiranega filma v francoskem Annecyju, ki bo letos potekal od 14. do 19. junija. V žiriji bo skupaj z gruzijsko animatorko in ilustratorko Ano Chubinidze ter animatorko in glasbenico iz Kenije Naddyo Adhiambo Oluoch-Olunya, so še sporočili z Animateke.