Slovenija 11.6.2021 8:47

Začel se bo festival Junij v Ljubljani z muzikalom Turandot

Ljubljana, 11. junija - Festival Junij v Ljubljani se bo drevi na Kongresnem trgu začel z muzikalom Turandot Mestnega gledališča ljubljanskega (MGL) v režiji Jane Menger. Niz večernih dogodkov se bo nadaljeval do 22. junija, dan pred zaključkom pa bodo obeležili svetovni dan glasbe, s katerim se Slovenija pridružuje iniciativi Fete de la musique iz leta 1982.

V središču Ljubljane se bodo v 11 dneh zvrstili koncerti ter gledališke in plesne predstave za odrasle in otroke. Prav tako bodo različne umetniške zvrsti predstavile produkcijo javnih zavodov in nevladnih organizacij s področja kulture in umetnosti.

Festival bodo danes odprli z muzikalom Turandot. Gre za gotsko-neoklasičen rock muzikal, ki podira stereotipe o princesah, ženski podrejenosti in pravljični ljubezni. Libreto zanj je napisala Jera Ivanc, glasbo pa Laren Polič Zdravič.

Zgodba govori o neporočeni princesi Turandot, ki svojim snubcem seka glave, če ne rešijo njenih ugank. Motiv omenjene princese je mogoče zaslediti že v perzijskem epu iz 12. stoletja, na zahodu so motiv obdelovali zlasti gledališki in glasbeni ustvarjalci, denimo Gozzi, Schiller, Puccini in Brecht, so zapisali na spletni strani Mestne občine Ljubljana. Jera Ivanc je osnovno pripoved razširila z ljubezensko predzgodbo mlade Turandot in Kalafa, iz katere lahko prepoznamo razloge za Turandotino željo po maščevanju in njeno krvoločno ravnanje z moškimi.

V muzikalu nastopajo Viktorija Bencik Emeršič, Mirjam Korbar, Tina Potočnik Vrhovnik, Karin Komljanec, Filip Samobor, Gregor Gruden, Boris Kerč, Jure Henigman, Nataša Tič Ralijan, Lara Wolf in Voranc Boh ter plesalki Neža Blažič in Veronika Valdes.

Muzikalu bo sledilo še deset gledaliških, glasbenih in plesnih večerov. Med drugimi bodo nastopili glasbenica Anja Bukovec in sekstet PAN ARS, Simfonični orkester Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani, Solisti, zbor in orkester Opere SNG Maribor, Alma Mater Europaea in številni drugi. Dopoldanski in popoldanski dogodki pa bodo namenjeni otroškim in mladinskim prireditvam.

Festival Junij v Ljubljani pomembno prispeva k promociji kulturnih dogodkov ter približuje kulturo najširšemu krogu občinstva. Obisk je za vse obiskovalce in obiskovalke brezplačen, potrebno pa je upoštevati priporočila ter ukrepe vlade, pristojnih ministrstev in NIJZ. Število sedežev je omejeno skladno z veljavnimi ukrepi, so sporočili iz Mestne občine Ljubljana.