Svet 13.6.2021 6:00

Začenja se festival dokumentarnega filma Zagrebdox

Zagreb, 13. junija - S projekcijo mednarodno nagrajenega dokumentarca The Earth Is Blue as an Orange ukrajinske režiserke Irine Cilik bodo danes v zagrebškem kinu študentskega centra odprli 17. mednarodni festival dokumentarnega filma Zagrebdox. Do 20. junija bodo na festivalu v 12 festivalskih programih prikazali več kot 80 filmov.

Hrvaška, Zagreb. Mednarodni festival dokumentarnega filma ZagrebDox. Foto: Hina/STA Arhiv Hina/STA

Hrvaška, Zagreb.
Mednarodni festival dokumentarnega filma ZagrebDox.
Foto: Hina/STA
Arhiv Hina/STA

V mednarodni tekmovalni program je uvrščenih 18 dokumentarcev, med katerim je vrsta nagrajencev s prestižnih mednarodnih festivalov, kot je tudi otvoritveni film The Earth Is Blue as an Orange, za režijo katerega je Irina Cilik dobila prvo nagrado na festivalu Sundance.

V tekmi za festivalsko nagrado veliki pečat bosta tudi prvi čilski kandidat za nagrado oskar The Mole Agent režiserke Maite Alberdi ter najboljši dokumentarec lanskega festivala v Amsterdamu Radiograph of a Family iranske režiserke Firouzeh Khosrovani. Španski režiser Pol Mallafre se bo predstavil z dokumentarcem Lockdown With A Four-year-old, švicarski avtor Roman Hodel pa s filmom The Game, piše na spletni strani festivala.

Bogat bo tudi regionalni tekmovalni program, v katerem se za festivalsko nagrado poteguje 20 filmov, med katerimi je večina hrvaških. Organizatorji so izpostavili hrvaški dokumentarec Žica avtorke Tihe K. Gudac, ki govori o posledicah postavljanja slovenske žičnate ograje ob reki Kolpi na meji s Hrvaško.

Slovenska udeležba na letošnjem Zagrebdoxu bo v avtorskem večeru znanega hrvaškega režiserja Rajka Grlića. Med Grlićevo retrospektivo bodo predvajali tudi dokumentarec Vsaka dobra zgodba je ljubezenska zgodba, ki jo se sorežiral z letošnjim nagrajencem Prešernovega sklada Matjažem Ivanišinom. Grlić bo tudi predsednik mednarodne festivalske žirije. Z eno od retrospektiv pa se bodo poklonili švicarskemu gledališkemu in filmskemu režiserju Milu Rauju, eno pa so namenili hrvaškim dokumentarcem, ki so jih minulega pol stoletja posnele ženske.

Na Zagrebdoxu so poleg znanih programov, kot so Stanje stvari, Kontroverzni Dox, Majstori Doxa in Teen Dox, uveljavili dva nova - Triler Dox in Ljubezen. Prireditev bodo sklenili prihodnjo nedeljo s podelitvijo festivalskih nagrad.

Festivalska filmska prizorišča bodo poleg kina študentskega centra, tudi Teater & TD, MM Center ter poletni oder Tuškanac.