Slovenija 14.6.2021 8:00

Na vrtu za Dramo bralna uprizoritev zvočne drame Kalevala

Ljubljana, 14. junija - Slovensko narodno gledališče (SNG) Drama Ljubljana bo na vrtu za Dramo drevi ob 20. uri izvedlo bralno uprizoritev zvočne drame Daneta Zajca Kalevala v režiji in dramaturgiji Eve Kraševec. V primeru slabega vremena bo prireditev potekala v Drama Kavarni.

Ljubljana. SNG Drama v Ljubljani. Foto: Bor Slana/STA Arhiv STA

Ljubljana.
SNG Drama v Ljubljani.
Foto: Bor Slana/STA
Arhiv STA

Kalevala spada v program Zvočne Drame, ki so jo v ljubljanski Drami zagnali na začetku sezone 2020/2021. Studijski posnetek Zajčeve drame so predstavljali po delih. Prvi del so predvajali v sredo, 3. marca, nato pa z novimi nadaljevali vsako sredo do prvega tedna v aprilu. Tokrat jo bodo igralci Nejc Cijan Garlatti, Saša Tabaković, Zvone Hribar, Barbara Cerar, Bojan Emeršič in Silva Čušin brali v živo.

"Kalevala je poleg Otrok reke eno najbolj pesniških dramskih besedil Daneta Zajca. Dramsko govorico protagonistov zaznamuje izrazita pesniška retorika, zaradi katere to igro literarna znanost umešča v slovensko poetično dramo, ki pravzaprav najbolj točno definira specifiko Zajčevih iger, čeprav sam ni pristajal na tovrstno kategorizacijo," so o drami zapisali na spletni strani SNG Drama Ljubljana.

Zajc se je v svoji priredbi Finske Kalevale, ki je stoletja nastajala med ljudstvi in plemeni severnofinskih pokrajin, nekoliko odmaknil od originalne pripovedi, ki jo je v epu zapisal zdravnik in filozof Elias Lönnrot. Kot pojasnjujejo na spletni strani je prigod in junakov v izvirnem epu veliko več, saj predstavlja osnovo mitološkega dojemanja med severnjaškimi finskimi ljudstvi in zato vključuje številne pripovedi, od stvarjenja sveta, potovanj med deželama Kalevala in Pohjola in vse do kovanja mitičnega sampa.

Slovenski dramatik se je osredotočil na potovanje treh protagonistov, ki so junaki tudi izvirnega epa. Šamanski pevec z magičnimi močmi Väinämöinen, kovač kalevalskega neba in stvaritelj mitičnega sampa Ilmarinen, ki imetniku prinaša vse, kar potrebuje, ter mlad in aroganten zapeljivec Lemminkäinen, ki ga mati oživi, ko se utopi v črnih vodah podzemne reke Tuonele med iskanjem predmeta svojih romantičnih hrepenenj.

Oblikovalka govorne podobe zvočne drame je Tatjana Stanič, snemalec, montažer in avtor glasbe Jurij Alič, asistentki režije pa Gaja Pöschl in Špela Šinigoj. Posnetek Kalevale je brezplačno dostopen na zvočni knjižnici na spletni strani SNG Drama Ljubljana.