Svet 14.6.2021 6:00

Na Dunaju razstava o avtorju Bambija

Dunaj, 14. junija - Na Dunaju bodo odprli razstavo, ki bo predstavila avtorja slovitega Bambija. Avstrijski pisatelj Felix Salten je v nasprotju s srnjačkom, ki mu je filmski studio Disney z animiranih filmom prinesel svetovno slavo, ostal pozabljen. Malokdo denimo ne ve, da se je moral zaradi judovskega rodu pred drugo svetovno vojno iz Avstrije preseliti v Švico.

Kot piše francoska tiskovna agencija AFP, je bil Felix Salten pred drugo svetovno vojno ugleden pisatelj, ki se je na Dunaju družil v pomembnih družbenih krogih, podobno kot denimo sloviti oče psihoanalize Sigmund Freud.

Leta 1922 je pod naslovom Bambi. Eine Lebensgeschichte aus dem Walde (Bambi. Življenjska zgodba iz gozda) napisal žalostno zgodbo o srnjačku, ki so mu lovci ustrelili mamo. Objava ni doživela uspeha med dunajskim bralstvom.

Leta 1930 pa je Salten, ki je bil tudi sam lovec, prodal filmske pravice za 1000 dolarjev nekemu ameriškemu producentu, ki jih je nato prodal Disneyju.

Kot je povedala kustosinja razstave v Dunajskem muzeju Ursula Storch, je bil glavni razlog, da je bil Bambi spregledan vse do filma leta 1942, avtorjevo judovsko poreklo.

Felix Salten, s pravim imenom Siegmund Salzmann, je bil avstrijski pisatelj in gledališki kritik. Po pisanju AFP je avtor okoli 50 knjig, pisal je tudi operne librete, poezijo in filmske scenarije, podpisal pa se je celo pod pornografski roman z naslovom Josefine Mutzenbacher.