Svet 15.6.2021 6:00

Hiša Sotheby's v poletno dražbo z zbirko del Degasa, Renoirja in Redona

London, 15. junija - Avkcijska hiša Sotheby's bo 29. junija na večerni prodaji moderne in sodobne umetnosti ponudila zbirko petih umetnin Edgarja Degasa, Pierrea-Augusteja Renoirja in Odilona Redona v vrednosti od 600.000 do dva milijona funtov. Dela presegajo impresionizem in izražajo edinstveno vizijo vsakega umetnika, so zapisali na spletnem portalu Artdaily.

Za umetnino Odilona Redona z naslovom Profil bleu (okoli 1895) želijo iztržiti od 600.000 do 800.000 funtov. Pri njenem ustvarjanju se je umetnik naslanjal na tehnike barv, ki jih je spoznal pri Paulu Gauguin in umetnikih Nabisa. Slednji so imeli veliko vlogo pri prehodu iz impresionizma in akademske umetnosti v abstraktno umetnost, simboliko in druga zgodnja gibanja modernizma. Redonov pastel ima izrazito živo obarvanost in je še posebej bogat in teksturiran, opisujejo na Artdaily.

S pastelno tehniko se je ukvarjal tudi Edgar Degas, ki na dražbi podpisuje dve deli - Le bain (1883) in Femme a sa toilette (okoli 1897). Za prvo ocenjujejo vrednost 1,5 do 2 milijona funtov za drugo pa 1 do 1,5 milijonov funtov. Obe umetnini predstavljata tematiko ženske zasebnosti v toaleti. Degas je svoje modele pogosto upodabljal v zasebnem trenutku, medtem ko so se prepustili svoji dejavnosti, ne da bi se zavedali, da jih kdo opazuje. Zlasti Femme a sa toilette, ki se uvršča v serijo umetnikove slovite serije kopalcev, je primer njegove fascinacije nad golim ženskim telesom.

Pierre-Auguste Renoir pa je avtor dveh umetnin, ustvarjenih s tehniko olje na platnu. Delo Femme a la rose (1910), ki je prikaz Renoirjevega edinstvenega sloga portretiranja, bodo na dražbi ponudili za 1 do 1,5 milijonov funtov, La bohemienne or La bergere (okoli 1902) pa za od 700.000 do enega milijona funtov. Renoirove slike aktov so med njegovimi največjimi dosežki. Od leta 1900 je pri njem tako kot pri Degasu ženska golota postala ena najpomembnejših tem.