Svet 14.6.2021 15:07

Znani so nagrajenci festivala Ars Electronica

Linz, 14. junija - Znani so nagrajenci festivala Ars Electronica v avstrijskem Linzu, kjer iščejo stičišča med umetnostjo, tehnologijo in družbo. Na poziv za nagrado Ars Electronica je letos prispelo 3158 projektov iz 86 držav. Nagrade zlata nika so prejeli Alexander Schubert iz Nemčije, Guangli Liu iz Kitajske ter mednarodni kolektiv Forensic Architecture.

Poleg omenjenih nagrajencev, ki so tekmovali v različnih kategorijah, so bili z nagrado zlata nika ovenčani še dunajski študenti Felix Senk, Emil Steixner in Max-Jakob Beer, in sicer v kategoriji mladih ustvarjalcev oziroma u19 -create your world, so v sporočilu za javnost zapisali organizatorji.

Letos sta vzporedno z tekmovanjem za glavno festivalsko nagrado, potekali še dve tekmovanji - za posebno nagrado Isao Tomita (Isao Tomita Special Prize) ter v sodelovanju z avstrijskim zunanjim ministrstvom tekmovanje za nagrado za digitalno humanistiko - Ars Electronica Award for Digital Humanity. Prvo je osvojil britanski glasbenik iraških korenin Khyam Allami, ki je pri projektu sodeloval s Counterpoint" collective, drugo pa skupina Climate Action Tech.

Glavne nagrade podeljuje v štirih kategorijah: računalniška animacija, umetna inteligenca in živa umetnost, digitalna glasba in zvočna umetnost, računalniška animacija ter mladi ustvarjalci oz. u19 -create your world. Nagrada v posamezni kategoriji je vredna do 16.000 evrov, nova Isao Tomita 5000 evrov, nagrada za digitalno humanistiko pa 10.000, piše na spletni strani festivala.

Nagrajenci bodo predstavljeni na festivalu Ars Electronica, ki bo potekal med 8. in 12. septembrom.

Festival, ki ga Ars Electronica Center v Linzu pripravlja od leta 1979, velja za najpomembnejši mednarodni festival digitalne umetnosti.