Slovenija 15.6.2021 5:00

S podelitvijo stanovskih nagrad se začenja Igralski filmski festival Kranj

Kranj, 15. junija - Z uvodno slovesnostjo in s podelitvijo nagrad Društva slovenskih avdiovizualnih igralcev (DSI) se bo drevi ob 20.30 v letnem gledališču Khislstein začel prvi Igralski filmski festival Kranj - KRAFFT. Na festivalu bo do nedelje na ogled devet filmov tekmovalnega programa, odvila pa se bosta tudi bogat spremljevalni in strokovni program.

Namen festivala je v osrednje gorenjsko mesto pripeljati svetovne filmske in televizijske presežke na področju igre, nadarjene in globalno prepoznavne igralce ter vrhunske strokovnjake, da predstavijo svoje zgodbe, znanje in izkušnje, pojasnjujejo organizatorji festivala. Ta nastaja v sodelovanju DSI, Mestne občine Kranj, Zavoda za turizem in kulturo Kranj ter Zavoda Carnica in s podporo Slovenskega filmskega centra in Zavoda za uveljavljanje pravic avtorjev, izvajalcev in producentov avdiovizualnih del Slovenije AIPA.

Programska selektorica festivala Ana Šturm je tekmovalni program izbrala na podlagi izstopajočih igralskih stvaritev. Izbrala je filme Quo Vadis, Aida? (Jasmila Žbanić, 2020), Palm Springs (Max Barbakow, 2020), Noč kraljev (Philippe Lacote, 2020), Amonit (Francis Lee, 2020), Nažgani (Thomas Vinterberg, 2020), Polsestra (Damjan Kozole, 2019), Oče (Srdan Golubović, 2020), Kokon (Leonie Krippendorff, 2020) in Undine (Christian Petzold, 2020).

V spremljevalnem programu bo medtem na ogled dvojček filmov Pedra Almodovarja Človeški glas (2021) ter Bolečina in slava (2019). Predvajali bodo digitalno restavrirano filmsko klasiko Sreča na vrvici (Jane Kavčič, 1977) in po pogovoru s častnim gostom festivala Draganom Bjelogrlićem v soboto pripravili projekcijo presenečenja.

Sredo bodo posvetili lani preminulemu igralskemu kolegu Petru Musevskemu, ki je močno zaznamoval slovenski filmski, televizijski in gledališki prostor. Pripravili bodo pogovor o njem, vrtu gradu Khislstein pa bodo odprli razstavo fotografij njegovih vlog. Zvečer bo projekcija filma Polsestra, v katerem je zaigral.

V okviru festivala bodo v četrtek, ko bo dan Sekcije plesnih ustvarjalcev DSI, potekale projekcije kratkih plesnih filmov, obogatene s pogovori s strokovnjaki in okroglo mizo. Petek bodo posvetili nadaljevankam z okroglimi mizami o vključevanju igralcev v produkcijo in s celostnim vpogledom v produkcijo slovenskih nadaljevank. V soboto pa bodo pozornost namenili tudi govoru v slovenskih avdiovizualnih delih.

Na festivalu bodo pripravili pogovor s prejemnikom igralske nagrade Društva DSI za življenjsko delo Ita Rina Ivom Barišičem. Znani so tudi že drugi dobitniki stanovskih nagrad, ki jih bodo podelili drevi. Bienalno nagrado Sekcije plesnih ustvarjalcev LOK za življenjsko delo bo prejel Milko Šparemblek.

Festival bodo sklenili v nedeljo, ko bosta na sporedu okrogla miza o novih oblikah avdiovizualnih del in njihovi prihodnosti ter srečanje z domačimi igralskimi zvezdami. Festival bodo zaključili s podelitvijo nagrad zlato jabolko za najboljše igralce v tekmovalnem programu festivala po mnenju žirije v sestavi Dragan Bjelogrlić, Bernarda Oman in Marko Mandić.

Festivalski dogodki, na katerih bo udeležba brezplačna, a pogojena z epidemiološkimi omejitvami, se bodo odvijali na različnih prizoriščih v starem mestnem jedru Kranja, ki so jim za to priložnost nadeli imena igralcev. Letno gledališče Khislstein je tako postalo Letni kino Peter Musevski, Stolp Škrlovec Festivalska dvorana Ivo Barišič, Mestna tržnica Kranj pa Letni kino Angelce Hlebce.