Svet 18.6.2021 6:00

Medeja mariborske Drame odpira gledališki festival na Češkem

Praga, 18. junija - Drama Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor se je z uprizoritvijo Medeja v režiji Oliverja Frljića odpravila na gostovanje na Češko, kjer bo danes na odru gledališča Klicpera v mestu Hradec Kralove odprla mednarodni gledališki festival Regije. To je prvo mednarodno gostovanje mariborske Drame po splošnem zaprtju zaradi epidemije covida-19.

Maribor. SNG Drama Maribor. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA Arhiv STA

Maribor.
SNG Drama Maribor.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA
Arhiv STA

Festival Regije je po navedbah SNG Maribor eden najpomembnejših kulturnih dogodkov in največji gledališki "showcase" na Češkem. "Zahvaljujoč dolgoletni tradiciji, bogati zgodovini in ugledu organizatorjev, kot so gledališča Klicpera, Drak in Kontrapunkt, je ključnega pomena v tradiciji čeških gledaliških festivalov. Genius loci središča mesta prispeva k neprimerljivemu vzdušju, katerega značaj je najbližji gledališkemu festivalu v Avignonu, saj se celotno mesto iz slikovite vedute nenadoma spremeni v živ mehanizem, v velik medsebojno povezan performans, ki prežema mestne parke, ulice, obzidje in ne nazadnje ljudi," poudarjajo v gledališču.

Zasnova festivala ponuja presek sodobne češke gledališke scene, od ljubiteljske scene in produkcij študentov, neodvisnih profesionalnih ansamblov do uprizoritev s priznanih čeških odrov in produkcij, ki odmevajo na mednarodni sceni in se na Češkem predstavljajo prvič.

Evripidova Medeja v režiji Oliverja Frljića je bila premierno izvedena v Mariboru januarja 2017. "Beroč Medejo sem svoje zanimanje osredotočil na položaj ženskega subjekta v sodobni družbi, subjekta, ki zaradi svoje spolne identitete spada v nek specifičen režim vidne in nevidne strukturalne diskriminacije. Zanimalo me je tudi, kako Medeja danes izvršuje svojo spolno vlogo - tako kot jo je napisal Evripid ali na nek drug način," je o uprizoritvi povedal režiser.

V predstavi nastopajo Nataša Matjašec Rošker, Branko Jordan, Miloš Battelino, Davor Herga, Maša Žilavec, Ivica Knez, Matija Stipanič, Mojca Simonič in Viktor Hrvatin Meglič.

S predstavo je mariborska Drama med drugim gostovala v Nemčiji na znamenitem Jesenskem salonu v gledališču Maxim Gorki v Berlinu in na velikem gostovanju na Ibero-ameriškem gledališkem festivalu v Bogoti v Kolumbiji.

Na Hrvaškem je na 32. festivalu Gavelline večeri v Zagrebu osvojila dve nagradi: grand prix za najboljšo uprizoritev in nagrado za najboljšo žensko vlogo, ki jo je prejela Nataša Matjašec Rošker.