Slovenija 15.6.2021 12:58

Letošnji Dnevi komedije v nekoliko okrnjeni obliki

Celje, 15. junija - V Gledališču Celje se bodo 22. junija začeli 29. dnevi komedije, ki bi morali potekati marca, a so jih zaradi epidemioloških razmer premaknili v bolj ugoden čas. Na ogled bodo predstave po izboru selektorice Alje Predan, izbrane za lansko izvedbo festivala, ki je zaradi epidemije odpadel. Namesto predvidenih osmih predstav jih bo na sporedu le pet.

Celje. Velika dvorana celjskega gledališča. Foto: Lili Pušnik/STA Arhiv STA

Celje.
Velika dvorana celjskega gledališča.
Foto: Lili Pušnik/STA
Arhiv STA

Kot je na današnji predstavitvi Dnevov komedije, ki bodo potekali do 30. junija, povedala upravnica celjskega gledališča Tina Kosi, bo festival zdaj končno zaživel po lanski odpovedi in letošnjem zamiku termina.

Program je predstavila selektorica Alja Predan, ki je povedala, da bodo na sporedu predstave, ki jih je izbrala že za lansko - odpovedano - izvedbo, le da sta letos po besedah Alje Predan iz objektivnih razlogov sodelovanje odpovedali ljubljanski gledališči SNG Drama Ljubljana in Mestno gledališče ljubljansko (MGL). Alja Predan je prvotno v program uvrstila dve predstavi MGL - muzikal Addamsovi v režiji Aleksandra Popovskega in Odhodi vlakov režiserja Primoža Ekarta ter komedijo ljubljanske Drame Razbiti vrč v režiji Vita Tauferja. Kot je pojasnila Alja Predan, čas ponovnega odpiranja gledališč, zlasti za velika, pomeni velik zalogaj, saj se morajo igralci pripravljati za nove predstave, za stare pa morajo imeti obnovitvene vaje.

Kot je poudarila selektorica, bo na sporedu nekaj avtorskih oziroma izvirnih slovenskih predstav. Tako bo festival odprla predstava Iztoka Mlakarja Tutošomato v Tauferjevi režiji, ki je nastala v koprodukciji SNG Nova Gorica in Gledališča Koper, povsem avtorska pa je tudi predstava celjskega gledališča Ize Strehar Vsak glas šteje v režiji Ajde Valcl.

V izboru tematsko raznovrstnih predstav sta še predstava za otroke in odrasle Obuti maček Andreja Rozmana Roze, ki jo je režiral Taufer, nastala pa je v koprodukciji Slovenskega mladinskega gledališča in koprskega gledališča, ter t.i. namizni muzikal Zavoda Imaginarni in Mini teatra Živela Vulva!, ki ga je po motivih Liv Strömquist režiral Ekart. Tekmovalni del bo sklenila komična drama režiserke Tamare Damjanović Popolni tujci, ki je nastala po predlogi istoimenskega filma Paola Genoveseja ter v izvedbi mariborske Drame.

O dobitnikih nagrad bo odločala žirija, v kateri so gledališka ustvarjalka Jera Ivanc, režiserka Mateja Kokol in režiser Luka Martin Škof. Podelili bodo nagrade za žlahtno predstavo, žlahtnega režiserja ter žlahtnega komedijanta in komedijantko. Občinstvo pa bo lahko tudi na letošnjem festivalu vsak večer izbralo komedijantko ali komedijanta večera in glasovalo za najboljšo komedijo festivala.

Podelili bodo tudi žlahtno komedijsko pero 2020. Iz nabora 20 komedij, ki so jih prejeli na natečaj, je strokovna žirija v sestavi Tina Kosi, Tatjana Doma in Alja Predan nagradila Roka Vilčnika z umetniškim imenom rokgre za komedijo Pravi heroji.

Letos bo nekoliko drugačen tudi zaključek Dnevov komedije, ki jih ne bo sklenil koncert, kot minula leta, pač pa nastop komika Tadeja Toša.