Slovenija 16.6.2021 5:00

Začenjajo se 26. Slovenski dnevi knjige

Ljubljana, 16. junija - Z odprtjem razstave Najljubši literarni junaki se bodo v Ljubljani začeli 26. Slovenski dnevi knjige, ki bodo do nedelje na vrtu Društva slovenskih pisateljev (DSP) postregli s številnimi dogodki. Dnevi knjige potekajo tudi v partnerskih mestih - Novi Gorici, Mariboru, Celju, Brežicah, Hrastniku, Lenartu, Novemu mestu, Ormožu in Sežani.

Ljubljana, Kongresni trg. Knjige. Foto: Nebojša Tejić/STA

Ljubljana, Kongresni trg.
Knjige.
Foto: Nebojša Tejić/STA

Slovenski dnevi knjige so vseslovenski festival, poudarjajo organizatorji. Čeprav je dogajanje v jedru festivala namenjeno slovenski literaturi, se skozenj prepletajo različne umetniške prakse, ki obiskovalcem nudijo poglobljen vpogled v literaturo.

Med cilji festivala so po zapisu organizatorjev "ozaveščanje bralne kulture, neposreden stik publike z izvirnimi avtorji različnih generacij ter opozarjanje na dosežke slovenskega leposlovja". Festival v svoj fokus postavlja različne aktualne tematike in širi izbor akterjev, delujočih na področju kulture, pri tem povezuje različne generacije ljubiteljev literature, avtorje in založnike in je priljubljena točka srečevanja ob knjigi.

Po lanski virtualni izvedbi se festival tokrat vrača v živem formatu, na spletni strani www.dneviknjige.si pa bo omogočen tudi spletni prenos dogajanja v živo. Na današnjem odprtju dnevov knjige v Ljubljani bodo po napovedi spregovorili o letošnjem dogajanju in glavnih poudarkih programa ter odprli razstavo Najljubši literarni junaki, ki so jo ustvarili otroci različnih ljubljanskih osnovnih šol in bo na ogled celotni čas festivala.

Do nedelje bo na Vrtu Lili Novy DSP potekal pester festivalski program. Ta bo po napovedi ljubljanske programske ekipe ponudil "raznolike dogodke, ki kažejo na bogastvo slovenske literature". Ob predstavitvah najnovejših knjižnih izdaj različnih slovenskih založb, branjih slovenskih in tujih literatov in izmenjavanju različnih literarnih žanrov bo velik del dogodkov namenjen povezavi literarnih ustvarjalcev z bralci.

Med mednarodnimi avtorji bodo gostili Martina Previšića, Anno Höglund, Lauro Freudenthaler, Pio Leino in Noro Verde, med slovenskimi pa denimo Andreja Blatnika, Mirano Likar, Braneta Mozetiča, Nino Dragičević, Miriam Drev, Meto Kušar, Jasmina B. Freliha, Boruta Kraševca, Arjana Pregla, Muanisa Sinanovića in Dejana Kobana.

Festivalski dogodki bodo dopoldne namenjeni otroški in mladinski literaturi, pri čemer bo festival ponudil tudi več delavnic za otroke in mladino, v popoldanskem času pa bodo s predstavitvami svežih knjižnih izidov ter okroglimi omizji nagovorili odrasle bralce ter literarno stroko. Ob večerih bodo dogajanje zaključili v glasbeno-literarnem prepletu.

Večja pozornost festivala bo namenjena tudi širjenju bralne kulture skozi interaktivne postavitve. V sodelovanju z Narodno galerijo in Moderno galerijo bodo tako slovensko poezijo prepletali z likovno umetnostjo, z društvom prostoRož priredili posebno instalacijo Neskončna knjiga, gostili bodo instalacije Svetlobne gverile in festival Fabula.

Ob festivalskem dogajanju bodo Slovenski dnevi knjige ponudili še Sejem na zraku, ki bo v organizaciji pisarne Ljubljane - Unescovega mesta literature, na vrtu DSP potekal od petka do nedelje. Sejem na zraku bo v prihodnjih dneh potekal tudi pred knjigarno Libris v Kopru, pred knjigarno Antika v Celju in pred knjigarno Goga v Novem mestu, še piše v sporočilu za javnost. Podrobne informacije o programu Ljubljane in drugih partnerskih mest so dostopne na spletni strani Slovenskih dnevov knjige.