Slovenija 16.6.2021 7:00

Začel se bo festival radikalnih teles Spider z naslovom Spet, nikdar enako

Ljubljana, 16. junija - V Plečnikovem letnem gledališču za Tivolskim gradom se bo danes začel festival radikalnih teles Spider. V jubilejni, 10. izdaji, bo predstavil avtorje in avtorice, ki so nastopili na lanskem festivalu. Z naslovom Spet, nikdar enako želijo organizatorji poudariti, da zaustavljajo potrošniško hitenje v novosti in ponovitev razumejo kot nadaljevanje.

Do 20. junija bo festival, ki ga pripravlja društvo Pekinpah, gostil 27 dogodkov 80 umetnikov iz osmih držav. Med napovedanimi umetniki iz tujine so Addrien Hod, Alix Eynaudi, Ana Romih, Andreas Hannes, Bodhi Project, Benjamin Kahn, Fernando Belfiore, Isadora Tomasi, Davis Freeman in Mavi Veloso. Domačo umetnost pa bodo med drugim predstavljali Drago Ivanuša, Jurij Konjar, Irena Z. Tomažin, Tomaž Grom, Saša Lončar in Urška Medved.

Umetniški vodja Matej Kejžar je iz programa na nedavni novinarski konferenci izpostavil poklon umetnici Emi Kugler, ki bo predstavila dva filma, ter premiero performansa Leje Jurišić, Bare Kolenc in avstrijskega kolektiva NO1 v poklon plesalki Marti Paulin iz druge svetovne vojne s partizanskim imenom Brina (1911-2002).

Slovenska premiera dela z naslovom Brina - kinestetični spomenik bo v četrtek, z njim pa so se uvrstili tudi v glavni program dunajskega festivala ImPulsTanz, enega največjih in najbolj prepoznavnih festivalov sodobnih uprizoritvenih umetnosti na svetu, ki poteka avgusta na Dunaju.

Poleg predstav, performansov in instalacij bodo na sporedu Spiderja tudi koncerti in DJ program, enako kot lani pa jih bosta pospremila Festival radikalnih pogovorov po zamisli Bare Kolenc in (ne)konferenca o mednarodnih plesnih trgih.

Festival radikalnih pogovorov po besedah kuratorke ni mišljen kot predstavitev teorije zainteresiranemu občinstvu, ampak želi poslušalce pritegniti k samemu pogovoru z nastopajočimi in vabljenimi gosti, kot so filozofi in sociologi. Prvi pogovor je posvetila vprašanju družbene normalnosti v povezavi z vrednotami v trenutni danosti sveta, drugega pa vprašanju antisocialnosti kapitalizma.

(Ne)konferenca pa bo za razliko od lani, ko je na delovanje umetniškega trga pogledala v države od Baltika prek vzhodne Evrope do Grčije, tokrat usmerjena globalno, tudi v Južno Ameriko in Afriko. Pripravila sta jo direktor festivala Žiga Predan in Nataša Zavolovšek ter nanjo povabila tiste sodelujoče, ki so uspeli vzpostaviti svoj način razmišljanja. Konferenčni del bo potekal v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje, na njem pa pričakujejo 15 udeležencev iz 11 držav.