Svet 16.6.2021 5:00

Do leta 2025 bo vrata odprl najsevernejši muzej moderne umetnosti

Krasnojarsk, 16. junija - V ruskem mestu Norilsk bodo do leta 2025 odprli Arktični muzej moderne umetnosti, ki bo po poročanju ruske tiskovne agencije Tass najsevernejši tovrstni muzej. Projekt bo z vložkom dveh milijard ameriških dolarjev financiralo lokalno podjetje Nornickel. Muzej, ki bo nastal namesto nakupovalnega centra, sodi v načrt razvoja mesta Norilsk.

Predstavnica podjetja Nornickel Larisa Zelkova je dejala, da je pred njimi izjemna priložnost, da bi Norilsk spremenili v mesto prihodnosti. Takšno mesto pa po njenih besedah ne more obstajati brez kulturnega konteksta, ki ga nudijo tudi ekspresivni in moderni družabni prostori, kakršen bo Arktični muzej moderne umetnosti. Pobudo je pozdravil tudi župan mesta.

Najsevernejši muzej moderne umetnosti se bo razprostiral na 8500 kvadratnih metrih prostorov, v katerih je nekoč deloval nakupovalni center. Končna podoba muzeja še ni znana, kot navaja Tass, pa naj bi načrte zanjo že pripravljalo več priznanih arhitekturnih birojev.

Odprtje novega muzeja sodi v načrt vzpostavitve Muzejskega kompleksa Norilsk, ki ga podpira Fundacija Vladimir Potanin. Ob novem muzeju moderne umetnosti vključuje tudi prenovo osrednjega mestnega muzeja do leta 2026.

Norilsk je eno od mest z najbolj severno geografsko lego na svetu, v njem pa živi 180.000 ljudi, še piše ruska tiskovna agencija.