Svet 17.6.2021 10:02

Trije slovenski zbori z zlatim priznanjem na spletnem tekmovanju v Hongkongu

Hongkong, 17. junija - Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem in Komorni zbor Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana pod vodstvom Ambroža Čopija ter Dekliški pevski zbor Gimnazije Celje-Center pod vodstvom Davida Preložnika so osvojili zlata priznanja na mednarodnem zborovskem tekmovanju World Choir Festival v Hongkongu. Tekmovanje je potekalo prek spleta.

Tekmovanja v 13 kategorijah se je udeležilo okrog 200 zborov z vsega sveta. Ocenjevala jih je žirija 50 priznanih glasbenih strokovnjakov, ki so, razdeljeni po različnih kategorijah, podelili zlata, srebrna in bronasta priznanja.

Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem, ki deluje pod okriljem Študentske organizacije Univerze na Primorskem, je na tekmovanje poslal posnetka dveh skladb s koncerta na Festivalu Bled leta 2019 - uglasbitev besedila O lux beata trinitas Črta Sojarja Voglarja, ki je nastala po naročilu zbora, in skladbo Deliver me Tineta Beca.

Komorni zbor ljubljanskega konservatorija, ki prav tako deluje pod Čopijevim vodstvom, je žirijo prav tako prepričal z izvedbami skladb sodobnih slovenskih skladateljev, in sicer s skladbama Credo/I Belive Mateja Kastelica in Ta na solbici Sama Vovka. Dekliški pevski zbor celjske gimnazije pa se je predstavil s skladbo Potujem sam Leona Firšta.

Najboljši iz posameznih kategorij so se kasneje potegovali za veliko nagrado. Prejel jo je komorni zbor Cleveland iz ameriškega Ohia, ki pod vodstvom Scotta MacPhersona deluje kot profesionalna zasedba, so sporočili iz zbora primorske univerze.