Slovenija 18.6.2021 9:00

V CD Potočanova predstava Nima fantič kapice... o prestopanju meja

Ljubljana, 18. junija - V Cankarjevem domu bo drevi premiera predstave Branka Potočana in skupine Fourklor z naslovom Nima fantič kapice... V ospredje predstave bo "stopilo telo, v katero se zapisujejo vsi naši spomini in občutja", piše v opisu predstave. Zgodbo pripovedujejo akterji, ki padajo, se pobirajo in gledalce popeljejo skozi ples, glasbo in nerodnosti.

Ljubljana. Cankarjev dom. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Cankarjev dom.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Predstava po Potočanovem konceptu ter v njegovi koreografiji in scenografiji je nastala po razmisleku: "Najprej ni bilo nič, potem je bil hrast za njim še eden, potem je bil hrastov gozd, velik in gost. Pa je bil Hrastnik in premog in mesto in šel sem čez cesto. Vanj sem bil rojen, v njem sem bil in živel; mlad, pogumen in vesel. A hotel sem več, želel sem dlje in bile so razdalje in cesta od mesta do mesta. Pot se začne tako, da greš in sem šel... Najprej v Trbovlje, potem v Celje, nato v Ljubljano in od tam v neznano..."

Kot osnovno vodilo so si ustvarjalci postavili prestopanje meja. Preizkušali bodo, kako se lahko predstava takšnega tipa sooča z mejami v gledališču, plesu in glasbi, kot unikatna umetniška oblika. Predstava bo žanrski konglomerat, ki bo omogočal prosto prehajanje in veliko vzporednih branj. Pomenljiv citat Otona Župančiča "Nima fantič kapice, kapica ima fantička" namreč daje slutiti, da obstaja več resnic, "ki jih bomo proizvajali - in ki so odvisne od smeri pogleda", so zapisali ustvarjalci.

"Skozi sebe bomo skušali govoriti o sebi in hkrati med seboj, ob čemer bomo vsi akterji enakovredni. Vsak od nas je umetnik, je 'lastnik' svojega telesa in posameznik, ki s svojo specifiko ter svojim osebnim mikrokozmosom vnaša razliko in posebnost v širši družbeni prostor. To je tako hkrati 'notranja' predstava, ki je vseskozi v dinamičnem razmerju do svoje lastne zunanjosti, in ki skuša v čutnem učinkovanju (do gledalcev) v praznino vliti samosvojo substanco, lepoto in resnico - kot zgodbo o sebi," so še zapisali ustvarjalci predstave.

Fourklor je skupina fizičnega gledališča, ki jo je Potočan leta 1994, potem ko se je po triletnem delovanju v skupini Ultima Vez z znamenitim koreografom Wimom Vandekeybusom vrnil v Slovenijo, soustanovil skupaj z Jano Menger, Sebastijanom Staričem in Dušanom Teropšičem. Skupina vse od začetkov razvija specifičen gibalni jezik, ki je v vsaki predstavi nekaj posebnega.

S skupino je doslej ustvaril več kot 20 predstav in z njo prejel številne nagrade. V zadnjih petih letih jedro skupine Fourklor sestavljajo plesalke mlajših generacij, ki so postale stalne članice zasedbe in nastopajo tudi v tokratni predstavi: Anamarija Bagarič, Tajda Podobnik, Tini Rozman, Veronika Valdes, ki bodo na odru skupaj z ustanovnima članoma, Jano Menger in Potočanom, so zapisali v Cankarjevem domu.

Predstava je nastala v koprodukciji Zavoda Vitkar in Cankarjevega doma. Dramaturginja predstave je Andreja Kopač, avtor glasbe Goran Završnik. Izvajalke na vrvi bodo Nina Bučuk, Nina Grguraš, Kristina Martinc, nastopajo tudi FPZ Z'borke.