Na hitro prelistano 19.6.2021 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 19. junija - Pri založbi Litera je izšla knjiga Na prepihu Sama Ruglja, pri založbi Jasno in glasno knjiga Naravne rešitve za težave z virusi avtorice Sanje Lončar, v založništvu Prirodoslovnega muzeja pa slikanica Ljerke Trampuž Miška, slonček in Ljubljansko barje v muzeju: vlažni travniki.

RUGELJ Z AVTOBIOGRAFSKO PRIPOVEDJO O ZDRAVILNI MOČI NARAVE

Samo Rugelj je pri založbi Litera izdal knjigo Na prepihu s podnaslovom Zgodba o spremembi, krizi in novem začetku. Začetek avtobiografske pripovedi je postavljen v poletje leta 2020, v tisto na videz idilično obdobje po prvem valu epidemije, ki je pretresla nazorske in eksistencialne temelje vsega sveta ter postavila pod vprašaj tudi avtorjevo prihodnje delo. Zamajala je njegova četrtstoletna prizadevanja, obenem pa ga potisnila v stres, zelo blizu travmatičnemu.

Pri založbi so zapisali, da je Rugelj celitev zadanih ran v različnih kombinacijah s svojimi bližnjimi našel v napol zavestnem, napol intuitivnem obiskovanju narave in tistih slovenskih gora, za katere v pol stoletja hribolazenja še ni našel časa: "Z vsakim dnem, preživetim v vsestransko zdravilni naravi, se je z njega odluščila plast frustracij, ki so se nabrale čez epidemično pomlad." Na marsikaterem pohodu je avtor naletel na samonikle ljudi, ki so tudi v teh časih znali iz narave potegniti nekaj zase. Konec poletja se je že počutil skoraj osvobojenega in ozdravljenega, potem pa sta ga zlovešči drugi val in vnovična karantena spet odpeljala v neznano, so opis knjige sklenili pri založbi.

V BOJ Z VIRUSI Z NARAVNIMI REŠITVAMI

Naravne rešitve za težave z virusi (Jasno in glasno) avtorice Sanje Lončar je knjiga, ki predstavlja naravno pomoč za pljuča, grlo in dihalne poti. Pri založbi so spomnili, da virusi za naravo niso nič novega: "Marsikatera rastlina je že dokazala, da zmore celo več kot sintezna zdravila, ki so nam na voljo. Za mnoge med njimi celo koronavirusi niso uganka. Zato tudi številne znanstvene raziskave, ki trenutno iščejo rešitev za covid-19, jemljejo pod drobnogled zdravilne rastline, ki so na tem področju najobetavnejše. Preberite, katere naravne strategije za krepitev imunske obrambe pred respiratornimi virusi so nam na voljo, in kako jih pravilno uporabiti." V knjigi je vodja projekta Skupaj za zdravje človeka in narave Sanja Lončar po zapisu založbe zbrala "berljive, uporabne, natančne in znanstveno podkrepljene rešitve" za spopadanje z virusi.

MIŠKA IN SLONČEK SPOZNAVATA LJUBLJANSKO BARJE

V Prirodoslovnem muzeju so v sklopu svojih izdaj pripravili novo slikanico Miška, slonček in Ljubljansko barje v muzeju: vlažni travniki, ki jo podpisuje Ljerka Trampuž. V tokratni knjigi miška in slonček spoznavata rastline in živali vlažnih travnikov Ljubljanskega barja. Pri vsakem izvesta zanimiva biološka dejstva. Pa tudi, kaj se dogaja z naravo, če se človek v njej obnaša kot njen brezmejni in edini gospodar. "Učita se, kako mora človek živeti v sozvočju z naravo zato, da je in bo tudi živalim lepo in dobro in ne samo njemu - človeku. Nova knjiga je torej naravovarstveno ubrana in otroka tudi v muzeju uči pravilnega odnosa do narave," so zapisali v muzeju.