Svet 20.6.2021 5:00

Izjemna knjižnica Umberta Eca bo dobila domicil v Bologni

Rim, 20. junija - Pokojni italijanski pisatelj in filozof Umberto Eco je bil lastnik impresivne zbirke okoli 44.000 knjig. Te bodo v prihodnjem letu, pomladi ali poleti, dobile stalni domicil v knjižnici Univerze v Bologni, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa. Knjige avtorja romana Ime rože bodo razvrščene po enakem vrstnem redu, kot so bile pri Ecu doma.

Na univerzi so povedali, da bodo po prevzemu Ecove knjižnice imeli izjemno priložnost, da se bodo "še bolj poglobili v metode dela in razmišljanja enega svetovno najbolj priznanih in prevedenih italijanskih avtorjev in intelektualcev".

Rektor Univerze v Bologni Francesco Ubertini je po pisanju Anse dejal, da Ecova osebna knjižnica deluje kot živ organizem, sami pa bi si želeli ta njen duh prenesti v njeno fizično in v virtualno predstavitev.

Ecova otroka, Stefano in Carlotta, sta namreč privolila tudi, da univerza ustvari digitaliziran arhiv vseh zapiskov in pripomb, ki jih je h knjigam v zbirki pridal Eco. Zbirko Ecovih dragocenih 1200 starodavnih knjig in inkunabul pa so v digitalizacijo predali milanski knjižnici Braidense.

Umberto Eco je veljal za enega najboljših sodobnih italijanskih pisateljev. V 85. letu starosti je leta 2016 umrl za rakom. Poleg znamenitega romana Ime rože, ki je bil preveden v več kot 40 jezikov, tudi v slovenščino, je napisal še šest romanov - Pokopališče v Pragi, Foucaultovo nihalo, Baudolino, Otok prejšnjega dne, Skrivnostni plamen kraljice Loane in Nulta številka. Ta je izšel leta 2015.

Kot filozof se je Eco sprva ukvarjal z estetiko, pozneje pa s komunikacijo in z znakovno strukturo umetniškega dela. Leta 2007 mu je ljubljanska univerza podelila častni doktorat. Že takrat je spregovoril o migracijah, za katere je napovedal, da bodo prinesle številne težave v evropski prostor. Hkrati je opozoril na pomembnost zgodovine, iz katere bi se morali učiti. "Samo če poznamo preteklost, bomo sposobni razumeti sedanjost," je poudaril.