Slovenija 20.6.2021 8:11

Vitez letošnjega Pesniškega turnirja je Kristian Koželj

Maribor, 20. junija - Na letošnjem Pesniškem turnirju Založbe Pivec, ki je potekal v soboto zvečer na prostem pod letnim avditorijem Lutkovnega gledališča Maribor, je strokovna žirija podelila pesniški viteški naslov Kristianu Koželju za pesem Prvo obhajilo. Občinstvo pa je najbolj prepričala pesem O padanju Zale Vidic, so sporočili organizatorji.

Pesniški turnir Založbe Pivec je natečajna prireditev, na kateri se izbira najboljša izvirna neobjavljena slovenska pesem v tekočem letu. Na letošnjem natečaju je s po eno pesmijo sodelovalo 123 pesnikov.

V začetku marca je strokovna žirija v sestavi Irena Novak Popov, Marcello Potocco in Stanka Hrastelj izbrala 24 po njihovem mnenju najboljših pesmi. Sledila sta dva polfinalna turnirja, ki sta zaradi epidemioloških razmer potekala virtualno. Na vsakem od njiju se je z video interpretacijami svojih pesmi predstavila dvanajsterica izbrancev, štiri finaliste na vsakem polfinalu je izbrala žirija, dva pa ljubitelji poezije s spletnim glasovanjem.

Tako so dobili 12 finalistov, ki so se na sobotnem finalu z interpretacijo svojih pesmi v živo v Mariboru pomerili za zmago. To so bili Tibor Hrs Pandur, Aleš Jelenko, Kristian Koželj, Dušan Marolt, Maja Miloševič Čustić, Natalija Milovanović, Franci Novak, Milan Novak, Andraž Polič, Katja Šušteršič, Zala Vidic in Helena Zemljič.

Zmagovalec Kristian Koželj je prejel kovano vrtnico, simbol pesniškega viteštva, sicer pa izdelek umetniškega kovača Mihe Krištofa. Izročila mu ga je lanskoletna vitezinja Tanja Božić, ob tem je prejel še knjižno in denarno nagrado.

Založba Pivec je izdala tudi zbornik z finalnimi pesmimi. Obe denarni nagradi je prispeval anonimni dobrotnik, sicer ljubitelj umetnosti iz Maribora, ki ne želi biti razkrit.

Pesniški turnir Založbe Pivec je letos obeležil 20-letnico. V omenjeni založbi so ga začeli prirejati leta 2001 na pobudo Zore A. Jurič, ki je idejo za tovrstno prireditev povzela po romanu Marpurgi mariborske literarne zgodovinarke in pisateljice Zlate Vokač Medic. V njem je opisan srednjeveški viteški pesniški turnir na gradu Riegersburg.