Slovenija 20.6.2021 21:00

Zlata jabolka Jasni Đuričić, Goranu Bogdanu, Franzu Rogowskemu in Nadi Šargin

Kranj, 20. junija - Ob zaključku prvega Igralskega filmskega festivala Kranj - KRAFFT so nocoj podelili nagrade za najboljše igralske dosežke. Zlato jabolko Grand Prix za najboljšo glavno vlogo oziroma izjemen umetniški dosežek je prejela Jasna Đuričić, zlata jabolka za posebne igralske dosežke pa Goran Bogdan, Franz Rogowski in Nada Šargin.

Prejemnike zlatih jabolk je med igralci iz tekmovalnega programa festivala, v katerem je bilo devet filmov, izbrala tričlanska strokovna žirija v sestavi Dragana Bjelogrlića, Marka Mandiča in Bernarde Oman, ki je bila predsednice žirije.

Kot so sporočili organizatorji, je zlato jabolko Grand Prix za najboljšo glavno vlogo oziroma za izjemen umetniški dosežek prejela Jasna Đuričić za monumentalno vlogo naslovne junakinje v filmu Quo vadis, Aida?. Žirija je v utemeljitvi zapisala, da je Đuričićeva izjemno zahtevno vlogo Aide od prvega do zadnjega kadra napolnila z natančnim in kompleksnim naborom emocij, neusahljivim pogumom in energijo ter neomajnim, zaščitniškim materinskim nagonom.

Njeno mojstrsko in pomensko bogato igro zaznamujeta prodoren glas in oster pogled, v katerem je poleg odločnosti vselej prisoten tudi občutek strahu in prikrite bolečine. Vlogo Aide, ki bi se hitro lahko sprevrgla v patetično in mučeniško, je Đuričićeva odigrala s pretresljivo srčnostjo, in kar je najpomembneje, z nezgrešljivim humanističnim nabojem, je poudarila žirija.

Zlato jabolko za posebne dosežke je dosodila Goranu Bogdanu za vlogo Nikole v filmu Oče. Kot je zapisala žirija, Bogdan v vlogi pooseblja silovito vztrajnost volje in dostojanstvo malega človeka. Igralec se v lik poglobi do te mere, da gledalci z njim čutijo, kako se tako psihična kot fizična izmučenost korak za korakom počasi naseljujeta v vsako poro njegovega bitja. Za mirnim obrazom skriva silovita čustva, ki jih ves čas disciplinirano obvladuje, v redkih trenutkih, ko iz njega izbruhnejo, pa zato gledalce še toliko bolj pretresejo.

Nadi Šergin pa je žirija zlato jabolko za posebne dosežke dodelila za presunljivo vlogo Biljane, prav tako v filmu Oče. "Nadi Šargin uspe v enem samem kadru kot Nikolovi obupani ženi Biljani gledalca pretresti do kosti," je izpostavila žirija in pojasnila, da je njen brutalen prikaz kapitulacije in nemoči tako emotivno močan, da grozljiva podoba samozažiga z gledalci ostane od začetka do konca filma.

Zlato jabolko za posebne dosežke je žirija namenila tudi Franzu Rogowskemu, in sicer za vlogo Christopha v filmu Undine. "Christoph, zasanjan industrijski potapljač, ki se zagleda v prevarano jezersko nimfo, je v telesu in kreaciji Franza Rogowskega utelešenje iskrive nežnosti in čutne senzibilnosti; nečesa, kar na filmska platna prinaša drugačno in več kot dobrodošlo interpretacijo moškosti," je zapisala žirija in poudarila, da Rogowski svoj lik subtilno gradi skozi ranljivo fizično prezenco ter lahkotno in intuitivno prepletanje čustvenih stanj.

Častno zlato jabolko pa so podelili srbskemu igralcu, scenaristu, producentu in režiserju Draganu Bjelogrliću za bogat in raznovrsten igralski opus ter vrhunski umetniški doprinos na avdiovizualnem področju.

Prva edicija festivala KRAFFT se s podelitvijo nagrad in še zadnjimi dogodki spremljevalnega programa nocoj zaključuje. KRAFFT je v šestih dneh na različnih prizoriščih v Kranju ponudil projekcije izbranih filmov in vrsto spremljevalnih ter strokovnih dogodkov, osredotočenih na filmske igralce v Sloveniji in širše, saj je bil program festivala zasnovan mednarodno.

Organizatorji - Društvo slovenskih avdiovizualnih igralcev, Mestna občina Kranj, Zavod za turizem in kulturo Kranj ter Zavoda Carnica si želijo, da bi festival, ki je zaradi poudarka, ki ga je daje igralcem, v tem prostoru edinstven, postal tradicionalen.