Slovenija 22.6.2021 13:45

Rozine pesmi, uganke in zgodbe zbrane v knjigi Rozimnica

Ljubljana, 22. junija - V antologijski zbirki Sončnica Mladinske knjige je izšla zbirka pesmi, ugank in zgodb Andreja Rozmana Roze. Knjiga Rozimnica prinaša izbor najboljših del iz Rozine ustvarjalne zakladnice za otroke, ki pa s svojimi sporočili hkrati nagovarjajo tudi odrasle. Zbrana besedila nadgrajujejo podobe številnih ilustratork in ilustratorjev.

Ljubljana. Slovenski pesnik, pisatelj, dramatik igralec in prevajalec Andrej Rozman Roza. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Slovenski pesnik, pisatelj, dramatik igralec in prevajalec Andrej Rozman Roza.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Urednica knjige Irena Matko Lukan je na današnji novinarski konferenci povedala, da je bilo minulo leto resnično v znamenju Roze, saj je prejel nagradi desetnica in večernica, nedavno pa so se mu pri založbi poklonili še z Levstikovo nagrado za življenjsko delo. Tako se jim je zazdelo, da je pravi čas, da pripravijo tudi antologijsko zbirko Rozinih del.

Kot je v spremni besedi zapisal književni kritik Matej Bogataj, "na Slovenskem skorajda ni odraščanja in doraščanja brez njegovih pesmi, zgodb in ugank"! O tem, kako ustvarja, je Roza dejal, da je imel včasih, ko je sodeloval s Cicibanom, "v organizem vcepljeno", da pripravi eno besedilo na mesec, zdaj pa ustvarja po navdihu. Poudaril je, da si želi vselej delati nekaj novega, saj ga je kot ustvarjalca groza, da bi s začel ponavljati.

Irena Matko Lukan ga je dregnila, da je kot avtor neverjetno rahločuten do nekoliko zoprnih tipov, kakršen je njegov lik gospoda Šilčka, a ji je pisatelj odvrnil, da je nekaj Šilčka tudi v njem, "tako, da malo sočustvujem tudi s takimi patološkimi kreaturami, pa tudi s še marsikakšno problematično figuro iz realnega sveta".

Roza je povedal da je knjige zelo, zelo vesel in da mu je tudi zelo všeč. Priznal je, da mu v začetkih kariere ni bilo preveč po godu, da so ga povezovali z roza barvo, ki daje poseben pečat tej antologiji, a ga že nekaj časa to ne moti več. Oblikovalka Sanja Janša je razkrila, da je za naslovnico uporabila barvo 100- odstotno magento, ki velja za najbolj čisto barvo v tehnologiji tiska, zato jo je veselilo, da je Roza knjigo označila kot "čisto in barvito".

Priljubljenemu pisatelju, ki ustvarja tako za otroke kot za odrasle in je aktiven tudi na gledaliških odrih, je v knjigi posebej všeč, da so vanjo vključili prigode Cica in Frca, ki so izhajale v Cicibanu z ilustracijami Danijela Demšarja, in pesmici iz Kurirčka z ilustracijami Jelke Godec Schmidt.

Urednica je spomnila, da v antologijski zbirki Mladinske knjige izdane knjige omogočajo vstop v zakladnico izbranega avtorja, hkrati pa so galerija različnih ilustratorskih poetik. Kljub vsemu pa je tokrat največ ilustracij v knjigi ilustriral Zvonko Čoh, ki z Rozo redno sodeluje in v zadnja dela tudi pogosto vključuje ilustracije s podobo Roze.

Likovna urednica knjige Tanja Komadina je povedala, da Čoh pri ustvarjanju velikokrat sledi besedilu, a ves čas preseneča z izbiro kadra in tem: "Na nek način v vsem pretirava, barvno pa vedno čudovito oriše vse dogajalne prostore." Roza je želel, da bi bila v knjigo umeščena še katera od zgodb, a ga je urednica opomnila, da so že vključene v Čohu posvečeno antologijo Čoharije. Kljub temu so v antologiji ponovili pesmi Mleko in Ustrahavanka.

Med drugimi se Rozin rahločutni in s humorjem obarvani literarni svet v podobe prelili še Milan Erič, Ana Košir, Damijan Stepančič in Marjan Manček. Pri besedilih, ki jih ilustracije niso spremljale, denimo SMS - poezija, pa je nove ustvarila kar likovna urednica Tanja Komadina, ki si je od nekdaj želela ilustrirati pisateljevo besedilo.

Antologijo uvaja in sklepa pesem. Prvo, uvodno, je Roza napisal posebej za to knjigo in bralcem in bralkam na koncu zaželel: "Da bi jezik imel čim več veselja v vas."