Svet 29.6.2021 6:00

Newyorška postaja podzemne železnice poimenovana po Meryl Streep

New York, 29. junija - Ameriška igralka Meryl Streep je minuli teden dopolnila 72 let in ob tem dobila nenavadno rojstnodnevno darilo. Umetnik in fotograf Adrian Wilson si je namreč s prijateljem umetnikom Mattom Duncanom zamislil, da postajo newyorške podzemne železnice 72nd Street igralki v čast preimenujeta v 72 Streep, je poročal spletni portal New York Post.

Nemčija, Berlin. Ameriška filmska igralka Meryl Streep. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Nemčija, Berlin.
Ameriška filmska igralka Meryl Streep.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Wilson je dejal, da se mu je ideja o preimenovanju postaje utrnila nenadoma in se mu je zdela tako rekoč popolna. Postajo sta s sodelavcem preimenovala tako, da sta izvirne napise 72nd Street prelepila z nalepkami, na katerih piše 72 Streep. Umetnik je dejal, da je oskarjevka, ki je 72 let dopolnila 22. junija, praktično nacionalni zaklad in ni dvomil, da bodo ljudje akcijo sprejeli z odobravanjem.

Meryl Streep je sicer prva živeča osebnost, ki se ji je Wilson poklonil z umetniško akcijo, izpeljano v sodelovanju z Duncanom. Je pa že poprej anonimno izvedel druge akcije spreminjanja napisov v čast pokojnim ikonam, kot sta bila Prince in Aretha Franklin, na postajah podzemne železnice, pa tudi na spominskih območjih in na prometnih znakih, je pisal New York Post.

"Lepo se je pokloniti še živeči osebi. Vem sicer, da kot gentleman ne bi smel izdati njenih let - a so navedena povsod," je še dejal Wilson. Akcijo je objavil na Instagramu, na katerem ima več kot 12.000 sledilcev, ki so jo pozdravili. Umetnik je dodal, da je naredil nekaj, kar je ljudi razveselilo, saj po njegovih besedah zdaj potrebujemo prav to. Želi pa si tudi, da bi njegovo akcijo videla igralka, saj gre po njegovem "za poklon New Yorka eni naših najljubših oseb", je še navedel portal.