Slovenija 2.7.2021 5:00

Začenja se 37. mednarodni festival Druga godba

Ljubljana, 2. julija - Po več prestavljenih terminih zaradi epidemije se bo drevi s koncertom Tigran Hamasyan Trio v Cankarjevem domu (CD) začel 37. mednarodni festival Druga godba. Do 10. julija bo festival skupno postregel z osmimi koncerti, ki bodo z izjemo nocojšnjega in koncerta Rundek & Ekipa v Centru urbane kulture (CUK) Kino Šiška izvedeni na odprtih prizoriščih.

"Zelo smo veseli, da smo dosegli trenutek, ko je upanje za izvedbo festivala veliko večje kot pred enim letom. Čeprav še ne vemo, kakšni ukrepi bodo v veljavi, smo trdno odločeni, da prireditev organiziramo za vas v živo, na različnih prizoriščih v Ljubljani in Mariboru," piše na festivalski spletni strani.

Za uvod v 37. izdajo bo drevi v Gallusovi dvorani CD na sporedu koncert zasedbe Tigran Hamasyan Trio. Armenec Tigran Hamasyan je eden najbolj prodornih in samosvojih pianistov svoje generacije, ki deluje na premici jazz-sreča-rock. Po zapisu organizatorjev gre za "domiselnega umetnika, ki svobodno in pogumno sledi svoji viziji, ne le oprti na tradicijo, temveč tudi prepojeni z njegovo lastno osebnostjo in strastjo".

Festivalsko dogajanje bo sicer strnjeno v prihodnjem tednu. V Kinu Šiška bo 7. julija s svojo "ekipo" glasbenikov nastopil eden najbolj ustvarjalnih in prepoznavnih umetnikov iz nekdanje Jugoslavije Darko Rundek, ki je lani pri založbi Menart izdal nov album Brisani prostor, 8. julija pa sledi dvojni koncertni večer na letnem vrtu metelkovske Gala Hale. Zaznamovali ga bodo afganistanska pevka Elaha Soroor, ki si s skupino Kefaya prizadeva "razkriti druge strani Afganistana, drugačne zgodbe, drugačno bivanjsko filozofijo, bogato kulturo dežele, prelepi materni jezik (farsi) in raznovrstnost naše glasbe", ter hrvaški glasbenik in avtor skladb Luka Šipetić, ki se bo predstavil s projektom nemanja.

Za 9. julij je napovedano festivalsko druženje na vrtu Švicarije. Večer bosta s surovim in globokim bluesrockom zaznamovala Samuel Blues in Miha Erič, napovedana pa je tudi svetovna premiera novega projekta "glasbene šamanke" Zvezdane Novaković z naslovom Čaralice. V njem bodo po napovedi organizatorjev "zazveneli ritualne hvalnice naravi, starodavne magične besede in zagovori, s katerimi so naši predniki zdravili različne telesne in duševne bolezni".

Festival bo 10. julija zaokrožil dvojni koncert na vrtu Vodnikove domačije. Pozno popoldne bo sprva na sporedu koncert uglasbene poezije za otroke Backi iz klavirja, ki je nastal na pobudo Druge godbe "z željo po novi koncertni ponudbi za otroke ter v produkciji Vodnikove domačije, ki išče različne načine, na katere dobro literaturo približujemo različnim občinstvom". Zvečer pa bo na sporedu koncert Katje Šulc, ki je novi album Caricias posvetila Mehiki in tamkajšnji poeziji. Album zajema sodobne, tradicionalne in staroselske pesmi Mehike, piše v najavi.

V podpornem programu festivala sta v sodelovanju s Slovenskim glasbenoinformacijskim centrom (Sigic) napovedani okrogli mizi Kako deluje naša "globalna glasbena družina" in Vplivi "vsedigitalnega" v času po covidu, pa tudi pogovor z glasbenico Elaho Soroor.

Organizatorji zaradi epidemije niso uspeli izvesti nekaj koncertov iz lanske, 36. Druge godbe oziroma so bili primorani spremeniti program. Tako bodo v prihodnje izvedeni še koncerti afriške pevke, kitaristke in večkratne nominiranke za grammyja Fatoumate Diawara (26. julij), španske glasbenice Silvie Perez Cruz (14. avgust) in finskega inovatorja na harmoniki Kimma Pohjonena (23. oktober).

Organizatorji sicer za 24. september napovedujejo še koncert Džambo Aguševi Orchestra v Narodnem domu Maribor, za 7. oktober v Kinu Šiška pa iz aktualnega poletnega termina predstavljeni koncert skupine Katalena, ki je nedavno izdala nov album Kužne pesmi.