Slovenija 25.6.2021 8:30

Ana Desetnica z vprašanjem, ali še znamo biti skupaj

Maribor/Ljubljana, 25. junija - V okviru Festivala Lent se danes v Mariboru začenja 24. mednarodni festival uličnega gledališča Ana Desetnica, ki se bo letos spraševala, ali še znamo biti skupaj. Do 4. julija bo gostovala še v desetih drugih slovenskih mestih, tudi v Ljubljani, del programa pa bodo prvič neposredno prenašali prek spleta.

Kot napovedujejo v Gledališču Ane Monro, bo Ana Desetnica 2021 pripeljala na ulice to, kar so ljudje v zadnjih mesecih najbolj pogrešali: smeh, zabavo, sproščeno druženje in prosto dostopno umetnost v vseh oblikah.

Letošnji festival uličnega gledališča bo potekal pod sloganom Še znamo biti skupaj? "Ideja za to se je porodila ob izkušnji iz leta 2020, ko se je zdelo, da po (pre)dolgi zaustavitvi javnega življenja zaradi epidemije vsi komaj čakamo, da se ponovno (z)družimo, a se je izkazalo, da smo se v obdobju, ko so nam prepovedovali fizično bližino, nalezli tudi socialne distance. Da smo se zaprli v mehurčke, ki jih bo težko razb(lin)iti, in se preprosto odtujili drug od drugega," izpostavljajo organizatorji.

Poleg ulic Maribora in Ljubljane bodo popestrili prve poletne dneve še v Kamniku, Gornji Radgoni, Novi Gorici, Šoštanju, Krškem, Novem mestu, Sežani, Logatcu in Ilirski Bistrici.

Po napovedih bo nastopilo več kot 70 umetniških ustvarjalcev iz Slovenije, Italije, Nemčije, Španije, Nizozemske, Francije, Švice, Čila, Gane, Velike Britanije in Kolumbije.

Del programa bodo prvič neposredno prenašali prek spleta - v formatu SIMS (sinhroni interaktivni multi stream), ki je njihova inovacija in omogoča ogled dogodka, tudi za nazaj, skozi štiri različne perspektive.

V Mariboru bodo ulični umetniki nastopali na nedavno obnovljenem Glavnem trgu, v Ljubljani pa bo festival potekal od sredine prihodnjega tedna ob Ljubljanici pri Cukrarni. V okviru programa se bodo med drugim odvili finalni izbor za mednarodno nagrado odličnosti urbANA ljubljANA 2021, interdisciplinarni umetniški spektakel Reka sedmerih imen, v Sloveniji še nikoli viden robotski spektakel Bog bobna in pohodni gledališki performans Dante 453, ki so ga ob 700. obletnici smrti Danteja Aligherija v Gledališču Ane Monro ustvarili v koprodukciji s partnerskim festivalom Approdi iz Italije.

Posebna novost je program P2P, v okviru katerega bodo trem umetniškim skupinam oziroma ustvarjalcem ponudili možnost t. i. peer to peer učne metode, pri kateri gre za izmenjavo znanj in izkušenj med enakovrednimi udeleženci.

Na festivalskem prizorišču v Ljubljani bodo peto leto zapored ustvarili ambient Dnevne sobe, v katerem bodo v sodelovanju z založbo Sanje gostili tudi knjigarno.